StoryEditorOCM
NeretvaU SKLOPU EUROPE DIRECT PROGRAMA

Uspješno održana manifestacija „Dani mandarina 2023.“ u Opuzenu

Piše PROMO
17. listopada 2023. - 15:11

U Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu od 9. do 14. listopada održana je manifestacija „Dani mandarina 2023.“ kao dio projektnih aktivnosti centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA uz pridružene partnere Srednju poljoprivrednu i tehničku školu u Opuzenu te udrugu ESN Dubrovnik.  

Tradicionalna manifestacija ove godine se tematski oslanjala na Europski zeleni plan pa su tim povodom učenici kroz brojne edukacije koristili prigodne materijale EU Kutka za učenje na temu odabranog europskog prioriteta, zelene tranzicije. 

Tijekom tjedna, u školi su se pripremali tradicionalni neretvanski slatkiši od badema i oraha, izrađivale skulpture od mandarina, grafički dizajnirali tematski plakati, održavala natjecanja u stolnom tenisu, badmintonu, odbojci, vuči konopa te gaming turniri.  

Student agronomije, a ujedno i bivši učenik škole održao je edukativno predavanje na temu ekološke poljoprivrede i bioraznolikosti  pod nazivom „Utjecaj stvaranja monokulturnog nasada mandarina na ornitofaunu u Dolini Neretve“. Nakon predavanja uslijedila je interesantna panel rasprava na temu ekološke poljoprivrede, a među panelistima bili su profesori i spomenuti  učenik Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, ravnateljica Poljoprivredno šumarske škole iz Vinkovaca i profesorica Obrtničko industrijske škole iz Županje. Uz navedene škole, događanje su posjetili i profesori Srednje škole iz Iloka.  

Posljednjeg dana manifestacije održan je agroturistički sajam na kojem su sudjelovali mali izlagači, uglavnom s područja doline Neretve, a koji su posjetiteljima ponudili raznovrsne tradicionalne i domaće proizvode. Tijekom sajma organizirana je i „Paint, wine and juice“ radionica slikanja. Događanju se pridružila i Turistička zajednica Grada Opuzena koja je u poslijepodnevnim satima održala “2ND Mandarina & Wine Market” te time okupila lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Opuzena i vrhunske vinare.  

Podsjetimo, u sklopu manifestacije održana je i sadnja agruma, točnije šezdeset certificiranih sadnica raznih sorti agruma (mandarina, klementina, naranča i kumkvat) zasađene su na zelenim površinama Poduzetničke zone upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti neretvanske mandarine kao hrvatskog autohtonog brenda, čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti. 

image

"Dani mandarina 2023." u Opuzenu 

03. svibanj 2024 20:14