StoryEditorOCM
NeretvaRadi se, gradi se!

Uskoro moderna prometnica Vid-Nova Sela: "Do auto ceste za pet minuta"

Piše Stanislav Soldo
19. srpnja 2023. - 08:00

Metković će uskoro dobiti modernu spojnu prometnicu od graničnog prijelaza Nova Sela do naselja Vida. Odlučili su tako Vlada RH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture a ugovor će večeras potpisati resorni ministar Oleg Butković i gradonačelnik Dalibor Milan. Biti će to najljepši poklon Metkoviću za dan grada koji se tradicionalno obilježava 20. srpnja na blagdan Svetog Ilije.

Cilj projekta je formiranje cestovnog koridora koji će skratiti putovanje od Metkovića do čvorišta na autocesti A1 i do rubnog sjeverozapadnog prostora Dubrovačko-neretvanske županije. Projektom se planira izgradnja nove spojne prometnice od Vida u Gradu Metkoviću do državne ceste DC62 u Novim Selima, u Općini Kula Norinska. Novoprojektirana prometnica će se na širu cestovnu mrežu povezati uklapanjem u postojeći kolnik županijske ceste u Vidu formiranjem trokrakog "T" raskrižja, dok je na lokaciji priključka na državnu cestu u Novim Selima, predviđena izgradnja kružnog raskrižja s uređenjem pripadajućih privoza. Ukupna duljina zahvata iznosi 7,6 km.

Do kraja 2023. godine planira se izraditi idejni projekt te ishoditi lokacijsku dozvolu, a do kraja 2024. godine izraditi glavni projekt, urediti imovinsko-pravne odnose, ishoditi građevinsku dozvolu te raspisati natječaj za izvođenje radova. Izgradnja same spojne prometnice planira se provesti tijekom 2025. i 2026. godine.

Ukupan iznos sredstava potrebnih za provedbu ovog projekta procjenjuje se na 14.065.000,00 eura (s PDV-om). Nositelj projekta bit će Županijska uprava za ceste Dubrovačko-neretvanske županije, a sredstva će se osigurati u Državnom proračunu. Ovo je još jedan veliki i vrlo značajan projekt za Grad Metković koji su građani godinama čekali, te koji će itekako povećati kvalitetu naših života. Potvrda je kvalitetnoga rada i dobre suradnje s Vladom RH i resornim ministarstvima kojima i ovim putem želim zahvaliti-istaknuo je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

26. travanj 2024 21:37