StoryEditorOCM
NeretvaSLUČAJ U PLOČAMA

Umjesto mira i tišine, Gordana, protiv svoje volje, gostima „nudi“ buku, galamu i zvuk bagera

Piše Ante Šunjić
17. srpnja 2023. - 09:20

 

Buka, galama, zvuk bagera, udarci čekića, prašina, nervoza i stres. To je ono što polovicom srpnja, na vrhuncu turističke sezone, protiv svoje volje, gostima „nudi“ Gordana Yvone Fabry, vlasnica vile „Anica“ u Peračkom Blatu, kategorizirane sa pet zvjezdica, sa brojnim sadržajima na koje ne mogu ostati ravnodušni ni najzahtjevniji gosti.

Gordana je povratnica iz Njemačke i uložila je velika novčana sredstva, preko pola milijuna eura, u jedan od najreprezentativnijih objekata na području Grada Ploča, koji bi trebao biti glavni izvor prihoda njene obitelji. Nakon godina korone, ponadala se da je sve sjelo na svoje mjesto. Gosti su počeli dolaziti i uživati u smještajnim kapacitetima vile i ljepoti lokalnog krajolika.

No, došla je i aglomeracija. Kapitalni, preko 230 milijuna kuna vrijedni, projekt izgradnje vodno-komunalne infrastrukture, koji se najvećim dijelom financira iz EU fondova i protiv kojega nije nitko, s obzirom na koristi koje donosi, ali čija dinamika radova, a stanje na terenu govori da je projekt u problemima, doslovno izluđuje lokalno stanovništvo.

„Prije nego gostima poželim dobro jutro, polijevam vodom ulicu pokraj kuće da im manje praši. Tako započinje moj dan“, kaže nam Gordana. A gostima praši jer se upravo pored njene kuće gradi crpna stanica. Projekt je jednu od 25 crpnih stanica predvidio baš na tome mjestu, ali nije predviđeno da će radovi trajati toliko dugo. Prema Gordaninim riječima, bager i ostali strojevi na tome su mjestu već mjesec dana, a, kako je saznala u razgovoru s radnicima, sloj prašine će goste u vanjskom bazenu posipati još otprilike toliko vremena.

„Ne mogu vjerovati da će radovi kraj moje kuće trajati još mjesec dana i da baš sada kopaju. Možete zamisliti kako se gosti osjećaju kada vide bager, brusilice, miješalice i ostalu opremu nekoliko metara od lokacije na kojoj bi se oni u miru trebali odmarati. Trenutačno su mi u kući gosti iz Poljske. Ne mogu sjediti vani i prisiljeni su vrijeme provoditi izvan Peračkog Blata. Jedino što mi preostaje je da im smanjim cijenu i ispričam se. Moj suprug i ja smo na rubu izdržljivosti. Sada smo suočeni s ozbiljnom mogućnošću da ostali gosti otkažu rezervacije, što će nam biti dodatni financijski udarac. Na žalost, bit ćemo prisiljeni sudskim putem tražiti naknadu štete“, govori nam očajna Gordana, koja je, videći što se događa, početkom lipnja angažirala odvjetnika kako bi pokušala spasiti sezonu.

U dopisu upućenom nositelju projekta, IZVOR-u Ploče, zamolila je da se radovi obustave u razdoblju od 15. lipnja do 15 rujna, odnosno do svršetka turističke sezone. „Naime, već sada gospođa Fabry ima problem sa bukiranjem smještaja zbog otežanog pristupa objektu kao i zbog buke, a ako se radovi nastave u pravcu njezine kuće kompletna sezona će joj propasti te će pretrpjeti ogromnu štetu (izmakla dobit) u minimalnom iznosu od oko 30 tisuća eura“, stoji, među ostalim, u dopisu.

Projekt mora biti završen do kraja ove godine

Iz odgovora nositelja radova, koji se prije toga konzultirao s izvođačem radova, tvrtkom Kamgrad, vidljivo je da su radovi na toj lokaciji trebali biti završeni, ali da neće biti prekida radova tijekom turističke sezone. „Radove nije moguće obustaviti niti prekinuti, jer je riječ o tehnološkoj cjelini koju nije moguće prekinuti i nastaviti na nekom drugom mjestu. Osim navedenog tehnološkog razloga, projekt izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Ploče mora završiti do 31. prosinca 2023. godine jer nakon navedenog datuma nije osigurano financiranje iz EU sredstava“, stoji, među ostalim, u odgovoru. Predstavnici tvrtke Kamgrad su na Gradskom vijeću, kada se raspravljao o ovome projektu, istaknuli kako su na vrijeme izvijestili nadležne o dinamici radova.

01. svibanj 2024 23:05