StoryEditorOCM
NeretvaRaskid ugovora

Umjesto bioplinskog pogona grad Metković dobio tužbu od 90 milijuna kuna. Gradonačelnik Milan: "Štitimo interese grada pravnim sredstvima "

Piše Stanislav Soldo
22. ožujka 2022. - 09:40

Na sjednici Gradskoga vijeća Metkovića vijećnik MOST-a Zoran Kozina pitao je gradonačelnika Dalibora Milana o tužbi koju je podnijela tvrtka Respekt d.o.o., koja je, kao investitor u Poslovnoj zoni Dubravica, trebala graditi postrojenje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te bioplinsko postrojenje. 

Grad Metković je u studenome prošle godine raskinuo ugovor s tom tvrtkom da bi početkom ožujka stigla tužba u kojoj Respekt d.o.o. tuži grad za naknadu štete od 90 milijuna kuna. Posjetimo, prije godinu dana Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije Metković potpisali su ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor tvrtke Respekt d.o.o. Tomislav Mandić.

image

Potpisivanje ugovora za izgradnju bioplinskog postrojenja prošle godine u Metkoviću

metkovic.hr
 

Riječ je o projektu vrijednom 111 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava bio 49 milijuna kuna. Postrojenje za zbrinjavanje bio otpada (bioplinsko postrojenje) i proizvodnju energije trebalo se graditi na području poslovne zone Dubravica te zaposliti sedamdesetak ljudi, ali od toga očito nema ništa.

- Raskinuli smo ugovor jer se investitor nije pridržavao obveza koje je preuzeo. Nije ishodovao građevinsku dozvolu u ugovorom predviđenom roku te izvođač nije ušao u posao u roku koji je propisan ugovorom. Tu je spor između Grada i samoga investitora o tome tko je kriv i zbog čega izvođač nije ušao u posao. Grad smatra da smo mi osigurali minimalnu infrastrukturu, koja je bila potrebna, a investitor tvrdi da je bilo potrebno osigurati kompletnu infrastrukturu, što ugovorom nije bilo definirano, pojasnio je Milan.

image

Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan na sjednici Gradskog vijeća

Cropix
 

- Mi ćemo na tužbu u zakonskom roku odgovoriti te smatram da smo u pravu te da štitimo interese Grada. Također, želim istaknuti kako mi je žao što se ovaj projekt nije realizirao. Kao gradonačelnik sam za realizaciju toga projekta, ali u svakom slučaju moramo poštivati ugovorne odredbe te štititi javni interes, kazao je gradonačelnik Milan.

                                                                        

20. travanj 2024 01:44