StoryEditorOCM
NeretvaZaštitari u akciji

Uklonjena ilegalna lovačka čeka u ornito rezervatu Pod Gredom: "Krivolovu treba stati na kraj"

Piše Stanislav Soldo
26. siječnja 2024. - 08:37

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, uz pomoć Udruge Biom, uklonila je ilegalni objekt u posebnom ornitološkom rezervatu Pod redom u delti Neretve. Radilo se o ilegalno postavljenom drvenom objektu za krivolov. Podsjetimo, u rezervatima su zabranjeni lov (kako vabljenje tako i odstrel), te izgradnja objekata za lov.

Prema podacima Udruge Biom, ovo je čak 19. ilegalni objekt namijenjen krivolovu koji je od rujna 2017. godine uklonjen s područja ornitoloških rezervata kod Metkovića. Delta Neretve je značajno zimovalište i odmorište brojnih vrsta ptica u seobi. Liska, mlakuša, kokošica, više vrsta pataka, gnjuraca i čaplji te razne pjevice, kao npr. crnoprugasti trstenjak, zimuju na vlažnim staništima delte. Pri tome im je izuzetno bitno da postoje i područja u kojima ih se ne uznemirava i upravo zato su, uz velike površine delte u kojima se normalno obavljaju ljudske aktivnosti kao što su lov, ribolov i poljoprivreda, potrebni i rezervati u kojima će biti mir. Iako su posebni ornitološki rezervati na području Neretve ustanovljeni još prije 59 godina, ilegalno ubijanje ptica u njima je nažalost još uvijek prisutno.

image
Vojko Basic/Cropix

    - Krivolovu u neretvanskim rezervatima treba stati na kraj. Rezervati su nelovna područja i kako bi služili svojoj svrsi iz njihovih granica treba iskorijeniti ilegalne aktivnosti, kaže Boleslaw Slocinski, voditelj programa Safe Flyways u Udruzi Biom.

27. travanj 2024 05:47