StoryEditorOCM
NeretvaNOVI TERMINAL|

UGLJEN IZ AUSTRALIJE ZA ZENICU U luku Ploče uplovio najveći brod u povijesti

Piše Tekst i foto: Ante Šunjić
18. veljače 2021. - 10:06

U pločansku luku uplovio je Orient Cavalier, najveći brod u povijesti luke, nosivosti 110 813 t. Brod prevozi ugljen iz australske luke Hay Point, odakle je krenuo 10. siječnja ove godine, a ugljen je namijenjen željezari u Zenici. Dolaskom ovoga broda Luka će proslaviti puštanje u rad novoga terminala za rasute terete. Naime, nakon probnog rada d 1. ožujka 2019. godine, terminal je dobio uporabnu dozvolu.

Novi je terminal, istaknuli su iz Luke Ploče, tehnološki i financijski zasigurno jedan od najznačajnijih podprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale (365 metara) i duboki gaz (18 metara) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Terminal se nalazi na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240 tisuća metara četvornih. Luka Ploče je opremila terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi izgradnje oko 40 milijuna eura. Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM.

27. travanj 2024 04:14