StoryEditorOCM
Neretvaepidemija prijeti !

U vinograde doletio američki cvrčak, samo da nam ne donese zlatnu žuticu

Piše Stanislav Soldo
30. lipnja 2023. - 08:58

Premda zlatna žutica, opasna bolest koja napada lozu nije zabilježena na području Dubrovačko-neretvanske županije, stručnjaci agronomi pozivaju na oprez. Ovu bolest prenosi insekt američki cvrčak koji je stigao i na ovom području ali na svu sreću nije došlo do razvoja fitoplazmoze na vinovoj lozi na jugu.

Pošast zlatna žutica napala je vinograde na sjeveru Hrvatske. Riječ je o bolesti koju širi insekt američki cvrčak a jedini lijek je zaražene vinograde iskrčiti i spaliti. Tako su već završili deseci hektara vinograda u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj te Istri. Trs zaražen zlatnom žuticom se lagano suši, lišće se kovrča i žuti, grozdovi nemaju roda. Stoga agronomi pozivaju na oprez. Ako se ne suzbije na vrijeme zlatna žutica mogla bi uništiti domaće vinograde slično kako je to bilo nakon napada filoksere koncem devetnaestog stoljeća.

Kako je riječ o agresivnom nametniku na vinovoj lozi Ministarstvo poljoprivrede je propisalo mjere suzbijanja američkog cvrčka u sklopu "Naredbe o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze", koja obvezuje vinogradare na čijim posjedima je zamijećen američki cvrčak. Suzbijanje američkog cvrčka preporuča se i zdravim vinogradima ako je u neposrednoj blizini primijećena bolest, kažu nam agronomi. Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se neposredno nakon cvatnje vinove loze. Za tu namjenu su u Hrvatskoj dozvoljeni pripravci: Sumialfa 5 FL, Pyregard, Decis 2,5, Cypgold, Sivanto prime, Abanto, Cythrin max i drugi.

image
Vojko Basic/HANZA MEDIA

Svi posjednici vinove loze imaju obvezu provoditi kontrolu svojih vinograda na prisutnost zlatne žutice vinove loze u skladu s Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze. Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu-pojašnjava poljoprivredni savjetnik Srećko Bošković.

Prisutnost i brojnost američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) vektora prijenosnika zlatne žutice vinove loze prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča na srednju armaturu žice krajem lipnja, koje se mijenjaju nakon 2-3 tjedna.

Simptomi zlatne žutice postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije.

Kod bijelih sorti grožđa listovi žute, a kod crvenih sorti lišće poprima intenzivnu crvenu boju, zatim se listovi uvijaju prema naličju lista i poprimaju kopljasti izgled. Simptomi na grozdovima: Cvat se suši i ostaje na trsu, a zaraženi grozdovi venu i ne dozrijevaju.Simptomi na mladicama: Internodiji su skraćeni, mladice ostaju zelene zbog čega u zimskom periodu dolazi do smrzavanja i propadanja.

Širenju populacije američkog cvrčka glavnog prijenosnika zlatne žutice pogoduje blage zime te grmovi pavitine ako se nalaze u blizini vinograda.

25. travanj 2024 10:50