StoryEditorOCM
NeretvaNa dobro vam došao Božić

U svetištu svetog Ante na Dubravici božićna misa na otvorenom: " Bog posla na zemlju svoga jedinorođenoga Sina koji se rodi kao maleno dijete"

Piše Stanislav Soldo
25. prosinca 2022. - 11:37

Svečanim svetim misama polnoćkama i zornicama u Metkoviću i dolini Neretve proslavljen je Božić. Na otvorenom u svetištu Svetog Ante na Dubravici jutarnju božićnu misu predvodio je župnik metkovske župe Svetog Ilije, fra Denis Šimunović. Zbog lijepog i iznad prosječno toplo vrijeme na božićnoj misi u svetištu Svetog Ante okupilo se mnoštvo vjernika. Fra Denis je u ovoj svečanoj prigodi govorio o otajstvu Božiću te je najavio da će jutarnje mise u svetištu postati božićna tradicija.

U dolini Neretve mnoštvo je božićnih običaji. Nažalost oni se danas gase, a sa njima nestaje sve ono što su naši stari godinama pomno njegovali i čuvali od zaborava.

Prvi vidljivi znaci da je Božić već tu, bili su badnjaci što su se sjekli po okolnim brdima. Badnjaci su se na Badnju večer palili u neretvanskim kominima ili na otvorenom ispred crkava.

image

Mnoštvo vjernika na božićnoj misi na otvorenom

Cropix

Badnjaci su imali svoja imena, Adam i Eva i oni su gorjeli čitavu noć a ako ne bi potpuno izgorjeli ponovno bi se naložili na Novu godinu. I onda kao i sada svi su nestrpljivo iščekivali Badnji dan i Božić. Posebno su se veselili misi Polnoćki na koju su išli i stari i mladi.

Kuće su se kitile granama bršljana a posebno je bilo zanimljivo čestitanje Božića. Ljudi se međusobno dozivali čestitajući Badnju večer i Božić. Domaćin kuće zove svoga susjeda i govori mu: - " Na dobro ti došao Božić i porođenje Gospodinovo".

Zatim mu ovaj odgovara: "I stobom Bog da zajedno ".

Upravo je tim starim pozdravom fra Denis Šimunović čestitao Božić okupljenim vjernicima na Dubravici.

image

Božićna misa

Cropix
25. travanj 2024 07:39