StoryEditorOCM
NeretvaBLAGAJNA U MINUSU, PROJEKTI ČEKAJU

U Pločama zapelo odvajanje smeća: za sortirnicu u gradskom proračunu nema novaca

Piše Ante Šunjić
22. studenog 2021. - 09:15

Zbog nedostatka potrebnih sredstava za igradnju sortirnice u Pločama, Grad Ploče trenutno je odustao od tog projekta. Grad je u sklopu projekta pokrenuo nekoliko javnih nabava, čija je procijenjena vrijednost bila nešto manja od 12 milijuna kuna, no zbog nedostatka potrebnih sredstava, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević donio je četiri odluke o poništenju javnih nabava.

image
Sortirnica je planirana u Poduzetničkoj zoni Vranjak 3, u Dalmatinskoj ulici, pokraj reciklažnog dvorišta.
Ante Šunjić

Inače, na natječaj za izgradnju sortirnice javilo se sedam ponuditelja. I tvrtke Tromont,HIS, ZP Promark gradnja, Promark, Trag, Alfaplan građenje, Graditelj svratišta i Elektrocentar Petek, Procijenjena vrijednost nabave bila je 8,6 milijuna kuna, a sve ponude su odbijene, jer je njihova cijena bila veća od planiranih, odnosno osiguranih novčanih sredstava u proračunu. Na natječaj za 'Upravljanje projektom izgradnje sortirnice u Pločama“, čija je procijenjena vrijednost gotovo 328 tisuća kuna, pristiglo je pet ponuda, ali su, zbog ponuđenih cijena, sve odbijene.

Isti ishod, zbog istih razloga, doživjela je i javna nabava vezana uz radove na izgradnji pristupne prometnice za sortirnicu, gdje je procijenjena vrijednost nabave iznosila nešto više od 2,1 milijun kuna, a javilo se deset ponuđača. Procijenjena vrijednost javne nabave usluga „Stručni nadzor radova izgradnje sortirnice i pristupne prometnice za sortirnicu u Pločama“ je 655 tisuća kuna, no i ona je, zbog nedovoljno osiguranih novčanih sredstava naručitelja, također poništena.

image
Jedno od dalmatinskih reciklažnih dvorišta
Niksa Stipanicev/Cropix

 

Prije devet mjeseci gradonačelnik Ploča izvijestio je javnost kako su iz Kohezijskog fonda EU osigurana značajna sredstva za izgradnju i opremanje sortirnice za odvojeno prikupljanje otpada. Sortirnica je planirana u Poduzetničkoj zoni Vranjak 3, u Dalmatinskoj ulici, pokraj reciklažnog dvorišta.

Riječ je o postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala, za koji je Grad Ploče pripremio projektni prijedlog i prošao sve tri faze provjere. Najviši dopušteni iznos bespovratnih EU sredstava koji može biti dodijeljen iznosi blizu 85 posto projekta.

image
Ostaci hrane za kompostiranje
Ivo Ravlic/Cropix

Realizacijom projekta Ploče bi dobile moderno opremljenu sortirnicu s automatiziranom opremom među ostalim i kolnom vagom, sortirnom linijom, strojem za odvajanje metala magnetima, strojem za uklanjanje vrećica te balirkom za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, odnosno otpadnog papira i kartona, plastike, stakla, metala i drugih materijala. Izgradio bi se i objekt za radnike sortirnice. Time bi se jedne strane povećala stopa odvojeno prikupljenog otpada, odnosno otpada poslanog na recikliranje, a s druge smanjila bi se količina odloženog otpada na odlagalištu Lovornik, koje ionako veću dugi niz godina izaziva prijepore i prijeti zagađenjem okoliša, posebice poznatih Baćinskih jezera.

Procijenjena vrijednost sortirnice bila je nešto manja od 12 milijuna kuna, no gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević donio je četiri odluke o poništenju javnih nabava

19. travanj 2024 01:49