StoryEditorOCM
NeretvaČuvajte se napadači

Trener Marijo Batinović ‘brusi’ formu budućih vratara: uz njega vratnice ostaju neprobojne

Piše Ante Šunjić
21. svibnja 2024. - 20:06
Marijo Batinović redovito pobjeđuje uz hrvatsku trobojnicu: ‘Najveće zadovoljstvo mi je vidjeti napredak najmlađih’Ante Šunjić/

“Marijo Batinović je odličan trener, uči nas puno stvari koje trebamo primjenjivati na nogometnim utakmicama kako bismo ostvarili uspjehe. Njegovi treninzi su jako zanimljivi i ništa mi nije teško. Slušamo njegove savjete i uživamo”, rekao nam je o svome treneru 11-godišnji Ilija Gujinović, čije vratarske vještine u pločanskome Jadranu LP već više od tri godine strpljivo “brusi” samozatajni trener nogometnih vratara Marijo Batinović. Ilijino mišljenje dijele i ostali budući čuvari mreže u “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”, devetogodišnjaci Rafael Dropulić i Karlo Sabo, koje smo zatekli na treningu.

Prepoznati i nagrađeni

I imaju od koga naučiti, jer svestrani 35-godišnji vratar Marijo Batinović, policijski službenik Službe kriminalističke policije, ima ogromno znanje i iskustvo, brojne medalje i nagrade, kroz sportsku karijeru je branio za NK Jadran LP, MNK Porto Tolero, NK Gusar i ONK Metković. Posjeduje KIF A nogometnu licencu i radi kao trener nogometnih vratara u NK Jadran LP i ONK Metković. Odnedavno je i svjetski prvak, kao član futsal reprezentacija Ministarstva unutarnjih poslova koja okuplja policijske službenike iz cijele Republike Hrvatske koji aktivno igraju nogomet izvan redovnog radnog vremena.

image

Marijo Batinović u slavljeničkom raspoloženju

Ante Šunjić/

Reprezentacija MUP-a RH, naime, konstantno nastupa na velikim natjecanjima od kojih je najveći WPIST(WORD PEACE INDOOR SOCCER TOURNAMENT) koji se održava u Eibergenu, Kraljevina Nizozemska, a okuplja državne službenike i namještenike iz cijelog svijeta. Na samom turniru reprezentacija MUP-a RH nastupa od 2003. godine, dok je u studenom 2023. godine prvi put u povijesti osvojila naslov pobjednika, pobijedivši u finalu vatrogasce Poljske rezultatom 3:1. Uz Marija, policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Marković i Josip Stjepanović su također dugogodišnji igrači futsal reprezentacije MUP-a RH i redovni sudionici svih velikih nogometnih natjecanja od 2010. godine u kojima reprezentacija nastupa. Prepoznali su to i u njihovim Pločama pa ih je Odbor za dodjelu javnih priznanja predložio za Skupnu nagradu Grada Ploča, što će Gradsko vijeće na skorašnjoj sjednici, ne sumnjamo, potvrditi.

“Počeo sam trenirati sa šest godina i do svoje 12-te godine paralelno sam igrao i branio. Tada sam izabrao biti vratar. Prošao sam uzrasne kategorije u Jadranu, a kao junior sam, kod trenera Borisa Krstičevića, dvije godine nosio kapetansku traku i izvodio jedanaesterce. I niti jednog nisam promašio”, prisjeća se Marijo nogometnih početaka.

Kako nije uspio ostvariti profesionalnu karijeru, završio je Policijsku akademiju, a u rujnu 2023. godine je diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Splitu kod mentora Fredija Fiorentinija. Kao član futsal reprezentacije MUP-a proputovao je veliki dio Europe i stekao dragocjena iskustva.

image
Ante Šunjić/

Nakon Akademije, pozvao ga je kum Marin Jelčić da bude vratar u ONK Metković i trenira djecu. Danas, pod njegovim budnim okom trenira dvadesetak vratara od osam do 18 godina. A odgovoran kakav jest, nakon 14 godina u Interventnoj policiji u Dubrovniku, vratio se u svoje Ploče.

Uskoro ‘Rat vratara’

“Najveće zadovoljstvo mi je kada vidim da neko dijete napreduje, ne samo u sportskom smislu, jer i ja na neki način sudjelujem u njihovom odgoju i odrastanju. Želja mi je da odavde odu kao “zdrava” djeca, čvrsto na pravom putu, jer i sami vidimo kolike opasnosti za njih danas prijete”, poručuju Marijo, iz čije vratarske “radionice” izlaze budući uspješni čuvari mreže. U Pločama su to Vedran Kaleb i Luka Puljan, kadeti koji treniraju s prvom ekipom, te mlađi pionir Jakov Dropuli,koji je dobio poziv HNK Hajduk Split i s njime već osvaja turnire. U Metkoviću Ivano Prusac, Ivano Senta, Roko Čelić, a Marijo ima najbolje mišljenje o Luki Pršlji, koji je preko Dinama i mostarskog Zrinjskog došao u Ploče i s kojim trenira pet puta tjedno.

“Ovaj posao me ispunjava iz niza razloga, želim što dulje ostati u njemu. Cilj mi je dobiti GK UEFA B i A licencu čime bih zaokružio svoje formalno trenersko obrazovanje - veli sugovornik i najavljuje kako se 8. i 9. lipnja u Solinu organizira turnir “Rat vratara”, koji organizira bivši trener vratara Hajduka Milenko Bikić.

image

S mladim snagama između vratnica

Ante Šunjić/

I sam Marijo Batinović pobijedio je u seniorskoj kategoriji tri puta dok je ona postojala. Najsjajnije odličje osvajali su njegovi učenici mladi vratari Kaleb, Puljan, Prusac, Vučić, Šaravanja, Vučković, Vidojević...

Rat vratara

Početkom lipnja, točnije 8. i 9. lipnja u Solinu se organizira turnir “Rat vratara”, čiji je organizator bivši trener vratara Hajduka Milenko Bikić. To je jedino takvo natjecanje u Hrvatskoj koje okuplja samo vratare, bude ih oko 200 iz naše zemlje i susjedstva. Zaštitno lice turnira je proslavljeni hrvatski reprezentativni vratar Stipe Pletikosa. Marijo će na taj turnir voditi dvadesetak djece iz neretvanskih klubova Jadrana, Neretve, Neretvanca, Metkovića, kao i GOŠK-a Dubrovnik i GOŠK-a iz Gabele.

27. svibanj 2024 09:50