StoryEditorOCM
NeretvaPLOČE

‘Svim pomorcima koji se susreću s olujama želimo da ih Gospodin, po zagovoru svetoga Nikole, sačuva od nesreća‘

Piše Ante Šunjić
6. prosinca 2023. - 15:41
U Pločama je već tradicionalno upriličeno polaganje vijenaca u gradskome akvatoriju u spomen na sve poginule i nestale pomorceAnte Šunjić/

Povodom blagdana svetoga Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca, a u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske, u Pločama je već tradicionalno upriličeno polaganje vijenaca u gradskome akvatoriju u spomen na sve poginule i nestale pomorce. Iz Ploča su isplovili brodovi Lučke kapetanije Ploče, Plovputa, Pomorskog servisa, Pločanske plovidbe, pomorske policije i tegljač Brodospasa. Vijence su u more položili Vana Bosto, voditeljica splitskog Ureda Sindikata pomoraca Hrvatske i gradski pročelnik Danijel Štula. Svečanosti su prisustvovali predstavnici pomorskih agenata, špeditera, policije, Lučke uprave Ploče, Kapetanije i drugi.

Molitvu za poginule, umrle i nestale pomorce predvodio je pločanski župnik don Ante Bitunjac. „Znamo kako more može biti nepredvidivo. More treba poštovati i slušati, ali iznad svega trebamo se moliti Gospodinu za razboritost da budemo odgovorni prema moru i prirodi. Danas se posebno molimo za naše pomorce koji su poginuli u morima diljem svijeta, na žalost ima ih i iz našega grada, a posebno za nestale čije se obitelji još nadaju da će jednog dana biti pronađeni. Svim pomorcima koji se susreću s olujama želimo da ih Gospodin, po zagovoru svetoga Nikole, sačuva od nesreća“, rekao je don Ante.

Stanko Nikolić, član Središnjeg odbora SPH je izrazio zadovoljstvo što je ova hvale vrijedna tradicija nastavljena. „Na ovaj način prisjećamo se svih stradalih i nestalih. Pomorci se danas, na žalost, susreću s brojnim problemima, a jedan od najvažnijih je stres kojemu su, zbog niza razloga, konstantno izloženi. Ipak, s ponosom možemo istaknuti kako su upravo hrvatski pomorci među najpriznatijima u svijetu. Rat u Ukrajini dodatno je povećao potražnju za njima, jer se sve teže ukrcavaju ruski i ukrajinski pomorci“, rekao je Nikolić, poželjevši svima sretan blagdan i mirno more, te da se što prije vrate svojim kućama.

26. travanj 2024 21:54