StoryEditorOCM
NeretvaNavalis u Pragu

Svatojanske svečanosti: Neretvanski lađari veslati će na Vltavi

Piše Stanislav Soldo
13. travnja 2022. - 13:23

Neretvanski lađari sudjelovat će na "Svatojanskim svečanostima", koje se u Pragu održavaju već 300 godina u spomen na svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika tog grada. Neretvanska lađa tako će sredinom svibnja zaploviti na Vltavi što je ujedno biti i prigodan za promociju turističke ponude doline Neretve

Iz doline Neretve na put prema Pragu ići će nekoliko lađarskih ekipa a među njima i jedna ženska a ukupno će sudjelovati preko 100 lađara, istaknuli su Luka Oršulić, Milojko Glasnović i Ante Šprlje ispred udruge lađara Neretve na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu u Metkoviću.

image
HANZA MEDIA

Radi se o velikoj dvodnevnoj svečanosti koja se održava u čast i spomen Sv. Ivana Nepomuka, najznačajnijeg sveca u Češkoj. Zaštitnik je Češke, grada Praga, ispovjednika, graditelja mostova, kraljica, siromašnih i protiv poplava. Domaćin je 14. svibnja predvidio da to bude hrvatski dan tijekom kojeg će Neretvani, lađari, KUD Bagalovići, Pivčeva kala, Klapa Sv. Nikola i njihovi prijatelji u centru Praga uz Vltavu i na Vltavi na atraktivnim lokacijama predstaviti neretvansku kulturu, pjesme i običaje, autohtonu kuhinju, vožnju lađama te Maraton lađa, kao i ljepote Neretve i Makarske rivijere, te mediteranski ugođaj. Drugog dana, 15. svibnja, Neretvani će kao posebni gosti predstavljeni KUD-om Bagalovići, Klapom Sv. Nikola i lađarima, sudjelovati na misi u centralnoj katedrali – katedrali Sv. Vida, te procesiji koja ide do Karlovog mosta i kipa Sv. Ivana Nepomuka na Karlovom mostu, dok će 5 lađarskih posada na Vltavi, ispod mosta, svečanim poretkom sudjelovati u dijelu procesije na vodi. Navečer će lađari u svojim lađama, zajedno s ostalim plovilima uveličati barokni koncert na vodi na Vltavi, te prateći veliki vatromet na kraju. Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Praške nadbiskupije, Ministarstva kulture Češke, gospodin Zdeneka Bergmana i Grada Praga.

 

02. svibanj 2024 13:06