StoryEditorOCM
NeretvaPožar u Kominu

Stjepan Simović: Situacija je bolja, na požarištu je više od 50 vatrogasaca, policija dežura da opet netko ne bi dronom ometao kanader

Piše kf
1. listopada 2023. - 11:42

Još uvijek je aktivan požar u Kominu, koji je jučer u popodnevnim satima izbio kod tamošnjeg groblja. Situacija je trenutno bolja, smiruje se, iako se jutros nije činilo tako zbog siline vjetra koji je požar dodatno razbuktavao, kaže nam županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović koji je trenutno na požarištu u Kominu.

- Dosta je bolje, jutros su došla i dva kanadera, podigli smo dosta ljudi, u brdu smo, gazimo ga, moramo ga cijeloga pregaziti i zaokružiti, težak je teren ali ide nam. Iako treba biti oprezan jer požar je zahvatio borovu šumu, nadam se da ćemo ga uspjeti sanirati, jednostavno treba izaći do vrha brda. Jedan kanader će ostati na požarištu, drugi će biti u pripremi cijeli dan u slučaju da se što aktivira - kaže vatrogasni zapovjednik Simović. 

Pod naletima bure, požar se širio prema crkvi u Kominu, no stambeni objekti koji su niže od crkve nisu u opasnosti. U gašenju sudjeluju sve vatrogasne snage doline Neretve, a dodatno su na teren poslane i snage iz  Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, JVP Dubrovačko primorje i DVD Putnikovići. Trenuto je na požarištu više od 50 vatrogasaca kojima iz zraka pomaže kanader.  

U gašenju požara u dolini Neretve jučer su sudjelovala dva kanadera, koji su u jednom trenutku morali napustiti požarište jer je netko podigao dron i time ugrozio i ometao djelovanje kanadera. 

- To je strašno, problem, katastrofa! Mi nemamo kontrolu nad tim, vjerojatno je i policiji jako teško naći onoga tko ga je podigao. Danas se dron može kupiti gdje želite i stvoriti ovakav problem da se kanaderi moraju povući s požarišta da se nedajbože ne dogodi veća tragedija. Kanaderi su se morali povući, takvo je pravilo. Mi smo odmah obavijestili policiju - kaže Stjepan Simović i dodaje kako je policija i jučer dežurala i jutros dežura u Kominu da se takva situacija ne bi ponovila. 

28. travanj 2024 00:20