StoryEditorOCM
Neretvapali kralj mandarina

Stipe Gabrić Jambo ide iza rešetaka na osam mjeseci, kriv je za pogodovanje i zlouporabu položaja. Imamo detalje presude

Piše Vladimir Urukalo
5. ožujka 2024. - 13:27

Stipe Gabrić Jambo, 66-godišnji nekadašnji gradonačelnik Metkovića, osuđen je u utorak na splitskom Županijskom sudu za kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te za zlouporabu položaja i ovlasti počinjena u studenom 2007. godine, dakle prije gotovo 14 godina. Jamba je sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivanom Kanaet Samardžić za prvo djelo osudilo na 7 mjeseci zatvora, a za drugo na godinu i dva mjeseca te mu je izrečeno jedinstvenih 16 mjeseci zatvor s tim da je primijenjen djelomični uvjet pa će Jambo, ako presuda postane pravomoćna, odslužiti osam mjeseci dok ostatak neće ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Uz njega, sudilo se i Miloradu Dodigu, tada pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, no on je oslobođen krivnje, dok je postupak protiv trećeokrivljenog tadašnjeg pročelnika za financije Petra Čarapine obustavljen zbog njegove smrti.

USKOK je teretio Jamba da je tijekom studenog 2007. godine od Dodiga tražio da na teret gradskog proračuna Metkovića osigura novac za nabavu sadnica maslina koje bi se onda dijelile besplatno tijekom kampanje za parlamentarne izbore na skupovima koalicije HSS - HSLS u 10. izbornoj jedinici u kojoj je Jambo bio nositelj liste.

image
Denis Jerković/Cropix

Dodig je trošenje novca za nabavu sadnica, po optužnici, prvo prikazao kao nabavu u svrhu unaprjeđenja maslinarstva grada Metkovića, nakon čega je sadnice nabavio preko Neretvanske udruge maslinara (kojom je Dodig stvarno rukovodio i vodio financijsko poslovanje) i to od firme "Antonio trade" iz Splita, a grad je za to platio nešto više od 170 tisuća kuna. Nadalje, u veljači i ožujku 2009. godine Jambo je od Dodiga tražio da navedena udruga maslinara kupi sadnice maslina od firme "Jambo" koju je vodila Jambina supruga Grozdana, a sve kako bi se osigurao novac za neisplaćene plaće radnika te tvrtke. Sadnice su kupljene, platio ih je Grad Metković i to 271 tisuću kuna. Također, Jambu se teretilo da je od 2009. do 2012. godine tražio od Čarapine da potpisuje da će Grad Metković platiti putovanja građana na hodočašća HSS-a u Mariju Bistricu te sve troškove prijevoza, smještaja i hrane što je ovaj i napravio. Gradski je proračun, smatra USKOK, tako oštećen za oko 250 tisuća kuna.

- Gabrić je iskoristio svoj položaj i ovlast kako bi nezakonito priskrbio korist tvrtki "Jambo", a njegova obrana da nije znao da Grad uzima sadnice preko Neretvanske udruge maslinara je neutemeljena i neuvjerljiva. Što se tiče hodočašća i tu je obrana okrivljenog neuvjerljiva jer tvrdi da nije znao da Grad trećeg vikenda u rujnu organizira hodočašća iako su to bila tradicionalna hodočašća koje je organizirao HSS, stranka čiji je član bio. Neutemeljena je obrana po kojoj je Čarapina sve radio na svoju ruku - navela je, uz ostalo, sutkinja u obrazloženju dodajući i da je Jambo, po kaznenoj evidenciji pravomoćno već osuđen za sprječavanje dokazivanja i da je to otegotna okolnost koja je prevagnula da mu dosudi 8 mjeseci bezuvjetne robije.

image

Nekadašnji "kralj mandarina" ide na osam mjeseci bezuvjetne robije

Vojko Bašić/Cropix

Što se tiče Dodiga, sutkinja je rekla kako nema dokaza da je na spornom ugovoru o cesiji, koji je bio krunski dokaz, zaista njegov potpis jer se nije mogao vještačiti.

Zanimljivo je i da je 15-ak minuta nakon izricanja presude, Jambi počelo suđenje za još dva predmeta koja su spojena u jedan slučaj i to pred istom sutkinjom. Tu se njega i javnog bilježnika Vladu Nikolića iz Metkovića tereti za malverzacije s nekretninama odnosno lažne ugovore i ovjere preko kojih je Jambo došao do vlasništva i zarade od milijun i 200 tisuća tadašnjih kuna.

Dalje se Jambu te Dodiga i Tončija Jerkovića, tadašnjeg tajnika Gradskog vijeća Metkovića kao i Ivana Kompara, tada službenika Grada i Berislava Baffu, tada vozača u Gradu, tereti za makinacije s putnim nalozima i korištenjem službenog automobila od siječnja 2012. do svibnja 2013. godine kojima su oštetili gradski proračun za oko 67 tisuća kuna (manje od 9 tisuća eura).

31. ožujak 2024 07:53