StoryEditorOCM
NeretvaU PLOČAMA

SDP poslao oštre poruke sa skupa "Borba za dostojanstvo"

Piše Ante Šunjić
14. prosinca 2023. - 08:54

Oštre poruke poslao je SDP sa skupa u Pločama pod nazivom "Borba za dostojanstvo", a to se posebno odnosi na potpredsjednika SDP-a Ranka Ostojića i političku tajnicu Mirelu Ahmetović.

Na skupu su još govorili predsjednik SDP-a Peđa Grbin, saborski zastupnici Boris Lalovac i Branko Grčić, te gradonačelnik Ploča i predsjednik SDP-a Dubrovačko - neretvanske županije Mišo Krstičević. „Naši ideali su dostojanstvo i sloboda. Dostojanstven i slobodan čovjek ne može pristati na poniženje i ravnodušnost, mora časno djelovati i biti aktivan. Autentična ljevica živi u Dalmaciji i još uvijek alternative koje postoje u Zagrebu, Rijeci ili Istri nisu nam preuzele primat. Postoje anti-HDZ opcije koje su dobile podršku u pojedinim sredinama poput Dubrovnika ili Splita, ali SDP i dalje jedini ima potencijal ponuditi najbolje s te strane. Parlamentarni izbori koji slijede su prilika da ono što smo dokazali u gradovima i općinama kojima upravljamo ponudimo građanima kao vjerodostojni, pošteni i dokazani odgovor na ovo gdje nas je doveo HDZ. Nekad je bilo dovoljno biti vjerodostojan i pošten,a danas građani trebaju vjerovati da smo u stanju osigurati im vrijednosti i standard o kojem govorimo“,rekao je, među ostalim gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, pohvalio svoje stranačke kolege koji pobjeđuju u gradovima i općinama u Dalmaciji i pozvao na okupljanje oko zajedničkih ideala ispod zastave demokracije.

„Za kaos u zemlji kriv je HDZ, a mi smo tu da riješimo tak kaos. „Vrime je“ za političke promjene, da ljudima pošaljemo jasnu poruku što im nudimo. Obećali su da će mirovine biti 60 posto prosječne plaće, a one su sa 43 posto pale ispod 40 posto. A da ne govorim koliko je, zbog inflacije, pala kupovna moć tih mirovina. Gro onoga što primite u džep trošite na režije i hranu, niti kava se ne može svaki dan popiti u kafiću. To je ono što mi prepoznajemo kao dostojanstvo. Sa ovakvim mirovinama dostojanstva za umirovljenike nema. Zato smo predložili hitne stvari; mijenjat ćemo formulu za usklađivanje mirovina da se očuva njena kupovna moć, predložili smo trajni dodatak na mirovine, ne 60 ili 80 eura povremeno. Ovih dana se priča o 13 mirovini, pitao sam premijera o tome i on i njegovi partneri rekli su da nema novaca. Inflacija je toliko napunila proračun da novaca ima. U zadnjih 7 godina profiti u ovoj državi rasli su preko 80 posto, prihodi države preko 45 posto, a plaće samo 20 i mirovine samo 14 posto, pa vi recite gdje ide novac. Ja ovima ne bih dao dvije ovce da čuvaju a ne da upravljaju s tolikim novcem. 13 mirovina egzistira u preko 15 zemalja EU, zakonski je definirana, mi ćemo to ljudima omogućiti“, poručio je Branko Grčić.

Ranko Ostojić je najprije, uz ovacije prisutnih, pozdravio Ivu Karamatića, najstarijeg živog borca sa Sutjeske i rekao kako ne bi bilo Hrvatske da nije bilo partizana. Dodao je kako su prije 32 godine, za vrijeme Domovinskoga rata, na području Imotice, Topola, Stupe i na drugim lokacijama ljude vodili SDP-ovci. Aleksandra Prijović ili AP punila je Arenu proteklih dana, želim da je jedan drugi AP napuni sa svojim lopovima. Oni kupuju dobre vijesti o sebi. Dignite sve na noge i srušimo lopove iz HDZ-a. Vice Vukov, znamo gdje je nekada pripadao, ali je došao SDP-u. Nema druge stranke, osim SDP-a, da sruši HDZ. Treba biti hrabar i pošten da budeš u SDP-u, ali nitko neće bolje od nas upravljati ovom zemljom, neke su od poruka koje je poslao Ostojić.

Nakon njega, govorio je, kako je predstavljen, „najbolji ministar financija“ Boris Lalovac. „Hvala ti dragi Mišo što si skupio sve najbolje od emocija što se može skupiti jer to Dalmacija zaslužuje. Dok smo se vozili iz Zagreba do Ploča promijenilo se pet afera, to nije Hrvatska. Slijedeće godine su izbori kada HDZ nastupa s nikad više novaca, imaju doslovno 100 milijardi veći budžet nego što smo mi imali, ali imaju samo 25 posto u anketama i to, ja vjerujem, kupljenih. Porazno je da smo vodeći u Europskoj uniji po troškovima života. Sa toliko novaca raspolagati a imati nezadovoljan narod, pokazuje da su negdje suštinski pogriješili. Ne možete imati toliko novaca, a 80 ili 90 posto građana kaže da Vlada ide u krivom smjeru, znači nije kriv narod, kriva je Vlada. Svake godine hrvatskim građanima treba 10 milijardi kuna da bi zatvorili svoje samo kućne budžete, to su ogromni novci. Društvo je raslojeno na ljude koji imaju i ljude koji nemaju i to će SDP sa svojim politikama mijenjati“, poručio je, između ostaloga, Lalovac.

„Planirala sam vam reći kako je Gabrijela Žalac požderala 24 tisuće vaših kuna za svoj rođendan, međutim sjednem danas u auto i sjetim se da je smijenjen Filipović, savjetnik mu je odletio, a dok smo se vozili do Ploča izbile su još tri afere. Pet afera u 24 sata. Ničija nije gorjela do zore pa neće ni njihova. Boris je danas rekao kako bi bila dobra ideja da pokrenemo peticiju da se pusti Sanader iz zatvora, on je mala beba za Plenkovića. Treba napravit mjesta za sve njih. Treba napunit Remetinec, ali bit će malo, morat ćemo ih u Grčku izvoziti, koliko je lopina danas na vlasti. No pustimo njih, znamo da je HDZ zločinačka organizacija, to je i sud potvrdio, pričajmo o plaćenicima koji pišu da je oporba jalova, da je SDP mrtav… A gledaj SDP-a u Dalmaciji. Neki plaćenički mediji žele servirati da smo isti. Potpuno smo različiti, u SDP-ovim općinama i gradovima ne krade se i radi se. HDZ priča o demografskoj politici, znate tko provodi demografsku politiku; Mišo, Ivana, Zoran, Ante kroz besplatne vrtiće, prirodni prirast, medicinski potpomognutu oplodnju…. Našim suborcima s lijeva, ajmo ih tako nazvati, poručujemo: najveći progresivci, zeleni i lijevi je SDP. Srušit ćemo HDZ“, rekla je Mirela Ahmetović.

„Draga Dalmacijo, evo nas ovdje da ustanemo još jednom i našu domovinu spasimo od onih koji je bezočno kradu iz dana u dan. Dostojanstvo je i kad te ne kradu, kad te ne pljačkaju i kad ti nakon svega lažu u oči. Borba za dostojanstvo je imati vlast koja nije bahata već ponizna jer je dobila ogromnu čast i povjerenje ljudi ove prekrasne zemlje. MI pred ove izbore nemamo 32,5 milijardi eura koliko ih danas ima Plenković, toliki je proračun za 2024. Kad je Boris odlazio bio je oko 15 milijardi. A sad vi meni recite, ako je proračun toliko narastao, za preko sto posto, zašto mirovine koje dolaze iz tog proračuna nisu toliko rasle. Jer Plenkoviću do predizborne godine građani nisu bitni. Ono što je građanima Plenković uskratio, SDP će im vratiti. Osim željeza, milijarde iz INA-e i sl. kradu i naše ideje. Sada su nam ukrali ideju za mirovine, ali neka, svakom čovjeku kojem bude bolje, makar nam oni ukrali ideju, meni je drago. Jer mi se borimo da ljudima bude bolje. Mi nemamo 32,5 milijardi eura da ljudima dijelimo šakom i kapom pred izbore, ali imamo srce, imamo znanje, imamo ljude s kojima ovu Hrvatsku možemo napokon okrenuti na pravi put, poručio je Peđa Grbin.

02. svibanj 2024 15:40