StoryEditorOCM
NeretvaGdje sa biootpadom?

Radi se kompostana u Vrbovcima: trule mandarine će se prerađivati u ekološko "smeđe gnojivo"

Piše Stanislav Soldo
22. rujna 2023. - 08:00

Radovi na kompostani za preradu bio otpada koja se uređuje na predjelu Vrbovci napreduju predviđenom dinamikom. Stigao je stroja za prosijavanje komposta marke Zemmler. Stroj omogućuje prosijavanje kompostnih masa u 3 različite frakcije, kako bi dobili najfiniji kompostni materijal koji će se dalje moći pakirati u vreće, također i stroj za prevrtanje kompostnih masa te utovarivač/kombinirke marke Catepillar, koji će se koristiti za manipulaciju materijalima na kompostani prilikom pravljenja kompostnih masa. Vrijednost isporučene opreme dosada iznosi 317.538,26 EUR bez PDV-a.

Izgradnjom kompostane osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom na gradskom području.

Osim iz Metkovića, na kompostani će se moći obrađivati i biootpad prikupljen u jedinicama lokalnih samouprava iz širega područja. Dodatno će se dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutačno odlaže na neprimjerene načine.

Izgradnja kompostane jedan je od preduvjeta za uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Provedbom ovog projekta izravno će se pridonijeti povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada i dugoročno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje količine otpada koja će se odložiti na odlagališta, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Projekt izgradnje kompostane Metković traje 40 mjeseci, ukupne vrijednosti 3.241.761,09 eura, od čega je nepovratnih sredstava iz kohezijskog fonda 50 posto, a preostalo su vlastita sredstava Čistoće Metković d.o.o.

16. lipanj 2024 16:42