StoryEditorOCM
NeretvaLoša godina

Pšenica slabo rodila, čeka li nas novi val poskupljenja ? Cijene kruha i peciva mogle bi još rasti

Piše Stanislav Soldo
1. rujna 2023. - 09:14

Uslijed ekstremnih vremenskih uvjeta koji su obilježili proljeće 2023. godine pri čemu se posebno ističu poplavljena područja uslijed prekomjernih oborina i pritiska štetnih tvari u tlima, prve procjene govore o smanjenju proizvodnje pšenice za 13%-objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Prve službene procjene ipak potvrđuju manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tijekom proljeća i ranog ljeta, a mogući razlozi su oporavak na pojedinim dijelovima i gotovo 10% više zasijanih hektara. Slična je situacija i s ječmom kojeg je, također, zasijano više, no zbog značajno manjih prinosa prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore o mogućih više od 20% pada.

U slučaju uljane repice, situacija je drukčija. Naime, površine pod uljanom repicom su se smanjile zbog prelaska na neke druge kulture, a prinos je povećan.

image
HANZA MEDIA

Hrvatska i mnoge zemlje se već drugu godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza, najznačajnije jare kulture, uslijed ljetnih suša dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture.

Otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) su ove godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene prošle godine. Pad cijena žitarica bio je izraženiji ranije ove godine te su se stabilizirale krajem lipnja.

U Ministarstvu poljoprivrede ne očekuju poremećaje u opskrba domaćeg tržišta žitaricama te očekuju nastavak izvoza.

Loš urod žitarica bi za posljedicu moglo imati poskupljenje kruha, peciva i proizvoda od brašna. Već su se čule najave da bi početkom jeseni moglo doći do korekcija cijena pekarskih proizvoda.

image
HANZA MEDIA

Međutim, Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore smatra da do poskupljenja brašna, kruha i peciva ne bi trebalo doći jer su postojeće cijene pekarskih proizvoda rađene na kalkulacijama otkupne cijene pšenice puno većim od 160 Eura po toni koliko se ovog ljeta plaćala pšenica. Po njemu kruh i pecivo trebali li pojeftiniti za barem dvadeset do 30 posto a nikako poskupjeti. Ali kako kod nas ništa nije normalno tako bi se moglo dogoditi da u uvjetima niže otkupne cijene žita dođe do poskupljenja brašna. Statistike govore o značajnom poskupljenju brašna i proizvoda od brašna u posljednje dvije godine. Svako novo poskupljenje će biti dodatni udar na džepove ionako osiromašenih građana.

28. travanj 2024 06:48