StoryEditorOCM
NeretvaPOLJOPRIVREDNICI na nogama

‘Prosvjedi, ako nam ne ispune ove zahtjeve...‘

Piše Stanislav Soldo
16. veljače 2024. - 08:02

"Smanjiti administrativno opterećenje poljoprivrednika, ukinuti geotagiranja fotografija, oformiti tripartitno povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena, izmijeniti zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, izmijeniti strateški plan ZPP-a u korist primarne poljoprivredne proizvodnje, pojačati kontrolu uvoza hrane, poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz trećih zemalja, dozvoliti upis u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik, revidirati zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Uz to, traži se i povećanje de minimis potpore na 25 tisuća eura, ukidanje plaćanja poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta, po uzoru na komasaciju te uvođenje nacionalne potpore (kapitalna ulaganja) uz povrat od 40 posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200 tisuća eura".

To su glavni zahtjevi Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) upućeni Vladi Republike Hrvatske. Ako ih ne prihvati, i hrvatski seljaci će kao njihovi europski kolege izići na ulice.

– Ovo je polazna osnova za daljnje razgovore s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, a tiču se ključnih problema hrvatske poljoprivrede. Smatramo kako je potreban jasan dijalog s Vladom.

Želimo snažnu podršku potrošača jer su u sadašnjim tržišnim i geopolitičkim okolnostima najugroženiji upravo oni – potrošači. Proizvođači trpe gubitke, dok svi ostali u lancu koriste ovu situaciju i izvlače ogromne profite.

To je jasna poruka svih poljoprivrednika koji su spremni krenuti u prosvjede, ukoliko Vlada i Ministarstvo poljoprivrede hitno ne poduzmu sve potrebne mjere za izvršenje naših zahtjeva – kazao je predsjednik HPK-a Mladen Jakopović.

Uvoz iz Ukrajine

image
Vlado Kos/Cropix

Upravni odbor HPK-a donio je odluku da će prije hrvatskih prosvjeda provesti još jedan krug pregovora s Vladom, te poslati snažnu poruku EU-u kako se hrvatski poljoprivrednici zalažu za hitne izmjene Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, koja ne ide naruku proizvodnji te urušava konkurentnost sela i proizvodnje hrane.

"Hrvatskim i europskim poljoprivrednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti im administraciju i istovremeno im osigurati pravednu i dostojnu naknadu za proizvodnju hrane. Uz to, treba misliti i na potrošače koji sve teže podnose teret ogromnih cijena i upitnu kvalitetu proizvoda na tržištu. Potrebno je žurno revidirati europsku politiku i uravnotežiti je, što je pod pritiskom prosvjeda poljoprivrednika diljem Europe već ušlo u fokus donositelja odluka te je povučen sporni prijedlog o pesticidima.

Ostalo je pitanje nelojalne konkurencije i loših trgovinskih sporazuma EU-a i trećih zemalja iz kojih na naše tržište ulaze proizvodi po niskim cijenama, tretirani sredstvima koja nisu dozvoljena u EU-u, što je loše ne samo za naše proizvođače, već i za potrošače.

Isto tako, ostalo je pitanje rješavanja uvoza robe iz Ukrajine koji je prošle godine napravio ogroman nered i urušio cijene i u Hrvatskoj, što je potrebno zaustaviti", zaključak je Hrvatske poljoprivredne komore.

04. svibanj 2024 12:22