StoryEditorOCM
NeretvaČUVARI DOMOVINE

Proslavljen Dan branitelja Grada Ploča

Piše DV
1. srpnja 2021. - 14:39

U Pločama je svečano proslavljen Dan branitelja Grada Ploča, koji se svake godine obilježava 1. srpnja. Ti povodom su braniteljske udruge s područja Ploča, predstavnici policije, vojske, vatrogasaca, gradskih vlasti i motociklisti položili vijence i zapalili svijeće na gradskome groblju Laniština i kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Ploča.

Molitvu je predvodio pločanski župnik don Ante Bitunjac, koji je, među ostalim, istaknuo kako se nikada, ni po koju cijenu, ne smiju zaboraviti tri stvari koje su borci za Hrvatsku nosili u sebi tijekom Domovinskoga rata. Prva je ljubav, koju su branitelji osjećali prema svojim suborcima, svojim obiteljima i Domovini, druga je zajedništvo bez kojega se ne bi mogla postići veličanstvena pobjeda, a treća je hrabrost koja ih je vodila kroz brojne bitke. „Nikada ne smijemo zaboraviti ni prolivenu krv naših branitelja, jer je njome natopljena zemlja na kojoj živimo“, istaknuo je don Ante.

Velimir Barbir, prvi zapovjednik prve djelatne postrojbe ZNG-a iz Ploča, zahvalio se svima koji su se borili za Hrvatsku. „Ne smijemo zaboraviti ono što smo napravili, to je naše djelo. A ono koji to omalovažavaju nisu dostojni da budu sudionici novije hrvatske povijesti. Uvijek ćemo biti čuvari Domovine“, poručio je Barbir.

Tekst i slike: Ante Šunjić

20. travanj 2024 13:53