StoryEditorOCM
Neretvavrijedan eksponat !

Pronađen originalni pečat čuvenog metkovskog trgovca Šarića sa kraja 19. stoljeća: "Kovao je čak i svoj novac"

Piše Stanislav Soldo
10. veljače 2024. - 06:59

Kolekcionar Mario Talajić, Metkovac sa zagrebačkom adresom, pasionirani sakupljač starih razglednica i dopisnica iz doline Neretve i starih predmeta, koje pronalazi skupa sa još jednim zaljubljenikom u Neretvu Zlatkom Huzekom, kolekciju zbirke "Talajić-Huzek" obogatio još jednim zanimljivim eksponatom-pečatom metkovskog trgovca Mate Šarića iz 19 stoljeća.

- Za ovaj predmet definitivno se može reći da je unikat. Vjerujem da se radi o samo jednom proizvedenom primjerku. Naime radi se o tako kvalitetnom i u to vrijeme sigurno skupom čak i ekstravagantnom primjerku pečata. Moram vam pokušati dočarati emociju moga kuma Zlatka Huzeka kada ga je ovih dana dobio- kazao nam je Mario Talajić.

- Ushićenost koja izaziva glavobolju i zaigranost djeteta koje ne ispušta najdražu igračku iz ruke su najbliži opisu stanja kada nađete nešto "nemoguće". Ovaj naš posao se opisuje sa dva teška i uzbudljiva posla kopača zlata ili dijamanata te arheologa, kazao je te nastavio:

- Mi kopamo i tražimo metkovske i neretvanske nekada davno zakopane artefakte nikada neznajući što ćemo pronaći odnosno što će nam se ponuditi. Sada je vrijeme da vam otkrijem da se radi o pečatu Mate Šarića metkovskog trgovca koji je oko 1890. godine došao iz Opuzena u Metković.

Kako vam je poznato imao je i svoj novac kojim je plaćao svoje radnike, a isti su mogli tim novcem kupovati potrepštine u Šarićevoj trgovini. Svih pet različitih apoena šarićevog kovanog novca u svojoj zbirci ima gosp. Zlatko Huzek. Pečat je izrađen nevjerojatno kvalitetno i dizajnerski. Posebno je interesantno da središnja vinjeta koja je ukras na pečatu je ona ista vinjeta koja se nalazi i na apoenima Šarićevog novca. Znači njegov zaštitni logo ili znak. Sastoji se od više dijelova. Njime su se pečatile pošiljke te je otisak ostajao utisnut u vosku, zaključio je Talajić, koji nam je ustupio i fotografije Šarićevog pečata kojega možete pogledati u galeriji.

06. travanj 2024 14:22