StoryEditorOCM
Neretva‘MULJA‘ LI SE S DRŽAVNIM ZEMLJIŠTEM U DOLINI NERETVE?

Predsjednik opuzenskog Gradskog vijeća Jure Stanić tvrdi da se pogoduje pojedincima koji parcele nelegalno daju u zakup!

Piše Ahmet Kalajdžić
8. ožujka 2022. - 07:31

Prije nekoliko godina, tada nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Opuzena i predsjednik Udruge za zaštitu obiteljskih gospodarstava na društvenom zemljištu Jure Stanić kazneno je središnjici DORH-a prijavio nepoznate počinitelje iz gradske uprave Opuzena i Ministarstva poljoprivrede RH zbog nezakonite dodjele u zakup državnih parcela zemljišta. Ustvrdio je da su pogodovanjem dijelu zakupitelja i propuštanjem postupanja institucije omogućili kriminal te opstruirali Zakon o poljoprivrednom zemljištu sklapanjem nezakonitih Ugovora o zakupu na području Opuzena. Među prijavljenima je bilo više ministara, dužnosnika i saborskih zastupnika, pa i premijer Plenković.

Zakupci muljaju

Stanić je na prošlim izborima postao dio aktualne vlasti i predsjednik je Gradskog vijeća Opuzena, ali i dalje tvrdi kako temeljem nezakonitih radnji ima puno onih koji obrću milijune kuna s (pod)zakupom državnih parcela u dolini Neretve Ističe kako je riječ o iznosima od 10 do 20 tisuća eura po hektaru ili podzakupu kojem je cijena 1- 2 tisuće eura/ha, ali da se državi zakupnina uopće ne plaća.

image
Jure Stanić
 

Kao čelnik GV Opuzena, Stanić ukazuje na nezakonitu dodjelu parcela i pokazuje osežnu korespondenciju s Ministarstvom poljoprivrede RH:- Više puta sam zbog rješenje postojećih problema u agraru tražio sastanak, ali u nazočnosti DORH-a. Ministarstvu sam dostavio popis utvrđenih njima nepoznatih korisnika. To me ne čudi, jer se u ovom agrokriminalu ne zna tko pije, a tko plaća. Temeljem prava na pristup informacijama tražio sam preslike poduzetih mjera i inspecijskih nadzora, ukazao na korisnike parcela i da je jedan od njih zet bivše pročelnice koja je s bivšim gradonačelnikom vedrila i oblačila s parcelama i natječajima, ukazao da je falsificiran dio zapisnika na koje se stalno pozivaju, da se pravo korištenja državnih parcela prodaje preko "njuškala" ali su me upućivali gradskoj upravi Opuzena, a oni na ministarstvo kao nadležno za raskid ugovora! DORH me još 2013. izvijestio da su utvrdili da neki zakupci ne koriste parcele prema ugovoru, što su okolnosti bitne za raskid zakupa, o čemu će izvijestiti lokalnu samoupravu. Dostavio sam i podatke o prometu i plaćenom zakupu. Ne znam tko je tu lud, ali su me upućivali jedni na druge i skidali odgovorost sa sebe- priča Stanić tvrdeći da mu se paušalno odgovara zbog zaštite nerada, pogodovanja i osobne koristi pojedinaca i pitam se kome se rezerviraju čestice, zašto se tako upravlja vrijednim zemljištem?

Na novinarski upit o ovim tvrdnjama, nadležno Ministarstvo ističe da se Stanić godinama obraća i ukazuje na korištenje višegodišnjih nasada, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, produljenje ugovora...ukupno 51 pitanje koja datiraju od 2006. te kao gradski vijećnik i predsjednik UZOG želi razgovor:

image
Dolina Neretve
Josko Ponos/Cropix

Ministarstvo: Učinkovito i transparentno

- Ponuđeni su mu termini sastanka, posljednji u prosincu 2021. no sve je odbio nezadovoljan načinom komunikacije i predstavnicima Ministarstva s kojima mu je predložen sastanak. Glede njegovih navoda u podnescima zatražili smo postupanje poljoprivredne inspekcije i DORH te poduzeli radnje iz svoje nadležnosti i dostavili Staniću očitovanja o utvrđenom i učinjenom u odnosu na navode. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu je raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem stavljeno u nadležnost jedinicama lokalne samouprave te je o primjeni tog Zakona i raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem na području grada Opuzena 24. studenoga 2021. održan sastanak s gradonačelnikom Opuzena. Sukladno tome, neriješene probleme raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem iz ranijih godina Grad treba riješiti u okviru zakonskih ovlaštenja, a Ministarstvo postupa u okviru svojih nadležnosti. O tvrdnji da je kod natječaja za državno poljoprivredno zemljište suglasnost dana za Opuzen, a ne i za Ploče, ističemo da ovo Ministarstvu nije zaprimilo Odluka o odabiru najpovoljnijih ponuda na natječaju za zakup/prodaju za Opuzen niti za Ploče. Cilj predloženih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu je jačanje učinkovitosti i transparentnosti raspolaganja zemljištem na najvećoj razini dosad, na način da uključuju prijavu putem elektronskog sustava, sustav bodovanja sukladno definiranim strateškim prioritetima te ubrzano raspisivanje natječaja- odgovor je Ministarstva na novinarski upit.

Agrokriminal nije zaustavljen

Ukazujući na neodrživo stanje i nužnu zaštitu državne imovine, Stanić proziva aktualnu ministricu i bivšu državnu tajnicu Mariju Vučković za koju tvrdi daa zna kako ima nepobitne dokaze zbog kojih bi i OLAF imao što raditi, što mu nije cilj jer bi se tako pošteni zakupci stavili u nepovoljan položaj.
Predočio nam je i zapisnike istraga dijela zakupaca koji su parcele nelegalno dali u podzakup, ali tvrdi: agrokriminal još nije zaustavljen.

02. svibanj 2024 07:53