StoryEditorOCM
Neretva‘A BILI SU PRIMJER DOBRE PRAKSE‘

Predsjednik HDZ Ploče Ivan Škarić poslao priopćenje, ljut je što je gradska radio postaja postala poligon za manipuliranje i dodatno zapošljavanje

Piše DV
5. srpnja 2023. - 15:48

HDZ Ploče, točnije Ivan Škarić, predsjednik HDZ Grada Ploča, poslao je priopćenje u kojem kritizira SDP-ovog gradonačelnika i odnos Grada prema gradskoj tvrtki:

- Još je 2017. godine Radio postaja Ploče bila primjer dobre prakse u Hrvatskoj i osvajala nagrade kao što je “Zlatni miš” za najbolju Internet stranicu zbog svog dizajna, sadržaja i promocije lokalnog radija. Nekada je ta ista radio postaja prenosila uživo sjednice Gradskog vijeća, ali i od te prakse se odustalo dolaskom trenutne vlasti i novog rukovodstva. Nedugo nakon toga bivši direktor Vlahović je podnio ostavku i od tada kreće neefikasnost gradske tvrtke. Naime, već 2020. godine Radio postaja Ploče bilježi pad dobiti da bi od 2021. godine službeno postala gubitaš. Kako od samoodržive i nagrađivane tvrtke do gubitaša u dvije godine najbolje zna sadašnje vodstvo na čelu s direktorom Gnječom koji istovremeno povećava broj zaposlenih uz paralelno smanjenje prihoda i povećanja rashoda, stoji u priopćenju. 

- Očito je to neki novi poslovni model nerazumljiv običnom građaninu kojeg ne samo da podržava gradonačelnik Krstičević već i njegov dirigirani Nadzorni odbor u sastavu Zorana Majstrovića, Sanje Parmać i Aleksandra Ača. Nadam se samo da podržavanje predsjednika NO-a Majstrovića neće dovesti do toga da se isti poslovni model prenese na Komunalno održavanje gdje se ionako gomilaju dugovi Grada prema toj tvrtki uz blagoslov samog direktora, a na uštrb povećanja prava radnika i razvoja tvrtke. Očito je gradonačelniku Krstičeviću važno da članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora, kao i njegovi gradski vijećnici, bez pogovora nesavjesno podržavaju nerad odgovornih osoba i žive u paralelnom svijetu dok tvrtke u gradskom vlasništvu, jedna po jedna, postaju sve nefikasnije i ovisnije o gradskom proračunu. Ali jedno se mora priznati, populistički je lijepo čuti kako su svi redom volonteri, a to što svoj posao obavljaju neadekvatno, očito Krstičeviću nije bitno - ističe Ivan Škarić. 

- Kako izgleda rad naše radio postaje najbolje je objasniti kroz ključne pokazatelje ostvarene u prošloj godini, u odnosu na prethodnu, kao i tragikomičan zaključak direktora prihvaćen od strane gradonačelnika i podržan od strane NO-a. Prema financijskim podacima prošle godine je ostvareno 431.185 kuna prihoda što je gotovo 87.000 kuna manje u odnosu na godinu prije dok je paralelno rashod povećan za skoro 50.000 kuna, odnosno s 535.795 kuna na 585.448 kuna. Povećan je i broj zaposlenih s 4 na 5 pa sada trošak plaće skoro 420.000 kuna odnosno više od 70% ukupnog rashoda poslovanja.

- Da stvar bude tragičnija, Nadzorni odbor i gradonačelnik Krističević kao jedini predstavnik Skupštine očigledno ne znaju da je rezultat poslovanja od 431.185 kuna manji od 518.140 kuna i podržavaju netočno objašnjenje potpisano od strane direktora Gnječa kako je u tekućoj godini došlo do povećanja prihoda. Jedino što je još nedostajalo u prošloj godini je i uzimanje pozajmnica od udruga civilnog društva za isplatu plaća, ali to je ipak poslovni model Razvojne agencije. Možda su ipak ovakvi rezultati gradskih tvrtki stvarni razlog zašto je gradonačelnik donio odluku da se na gradskom vijeću više ne izvještava o njihovom radu kao što je to slučaj s ustanovama.

- Dragi učitelju, doktore, volonteru i gradonačelniče evo vam pokazne vježbe kako unaprijediti rad gradskih tvrtki koje su nekad bile pozitivan primjer na nacionalnoj razini da bi ih sad doveli do ruba rentabilnosti. Da čitate ono što potpisujete i ulazite u meritum stvari automatski bi kao Skupština Radio postaje Ploče zatražili ostavku direktora i pokrenuli proces restrukturiranja poslovanja a ne prešutno podržavali dodatna zapošljavanja i nagomilane gubitke. Jedan dobronamjerni prijedlog je objedinjavanje srodnih poduzeća i ustanova kao što je npr. Radio postaja Ploče i Pučko otvoreno učilište u jednu efikasnu instituciju koja će služiti građanima, a ne biti poligon za manipuliranje i dodatno zapošljavanje - zaključuje Škarić.

05. svibanj 2024 03:50