StoryEditorOCM
Neretvapojezerje

Poslovna zona Pozla Gora čeka prve investitore

Piše Stanislav Soldo
26. svibnja 2022. - 07:53

Poslovna zona Pozla Gora u općini Pojezerje uskoro će primiti prve investitore. Riječ je o obrtnicima koji namjeravaju otvoriti manje proizvodne pogone a zainteresirani su za ovu poslovnu zonu zbog blizine autoceste i blizine granice s obzirom da se očekuje dolazak rane snage iz BIH. Zanimljivo je i da općina Pojezerje ima najviše traktora Ferrarija po glavi stanovnika. Na 700 stanovnika dolazi čak stotinjak Ferrarija, koji su uglavnom nabavljeni sredstvima EU fondova.

image

U općini Pojezerje ima više od 100 Ferrarija

- Svoju priliku za demografsku obnovu i gospodarski napredak vidimo u aktiviranju poslovne zone, poticanju ekološke poljoprivrede i razvoju seoskog i enološkog turizma. Poznato je kako je naša općina rekorder po korištenju mjera iz EU fondova za nabavku mehanizacije, te planiramo nastaviti aplicirati na natječaje iz budućeg financijskog razdoblja do 2027., a namijenjenih poboljšanju socioekonomskih prilika u geografskim područjima od posebnog interesa RH. Također, planiramo nastaviti svoje poslovanje kao jedina Općina u RH koja nema zaduženja i kredita, i na financijskoj neovisnosti graditi naše bolje sutra-ističe načelnik Borislav Dominiković.

image

Načelnik općine Pojezerje Boro Dominiković

Cropix

Stanovništvo općine orijentirano je uglavnom na poljoprivrednu proizvodnju (gotovo isključivo vinogradarstvo) koja se odvija u polju Jezero, koje je administrativno podijeljeno na općinu Pojezerje, grad Vrgorac i grad Ploče. Vinogradarstvo je za neke obitelji glavna a za neke dopunske djelatnost, jer je stanovništvo uglavnom zaposleno u državnim službama (carina, policija, lokalna samouprava), i dobar dio u Luci Ploče. Na području općine živi i pozamašan broj umirovljenika koji su mirovinu ostvarili u Njemačkoj, kamo je početkom 60-ih godina, pa sve do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća radno aktivno stanovništvo odlazilo. Općina je kompletno elektrificirana i pokrivena telefonskom mrežom, a vodovodna mreža postoji u naseljima Otrić-Seoci i Kobiljača dok je pred samim dovršetkom izgradnja vodovodne mreže za naselja Mali Prolog i Pozla Gora kao i za buduću Poslovnu zonu Pojezerje.

Na području Općine ima potencijala i mogućnosti razvoja poljoprivrede, koja bi se dopunski uključila u različite oblike pružanja usluga turistima (smještaj u okviru seoskog gospodarstva, plasiranje vlastitih poljoprivrednih proizvoda, hrane i napitaka, poticanje razvitka ekološki proizvedene hrane za potrebe turizma, sudjelovanje u aktivnostima i radovima na seoskim gospodarstvu, očuvanje i njegovanje tradicijskih seoskih običaja, obnova i razvoj starih zanata i izrada autohtonih predmeta i suvenira, organiziranje rekreacije i izleta u okviru seoskog gospodarstva). Kroz navedene oblike aktiviranja seoskih gospodarstava, te njihovog uključivanja u obiteljska turistička gospodarstva, omogućilo bi se očuvanje i revitalizacija seoskih gospodarstava, kao i ukupnog prostora općine.

S obzirom daje Pojezerje vinogradarski kraj nužno je pokrenuti vinariju koja bi otkupljivala i prerađivala viškove grožđa.

Tvrtka 3E Turizam d.o.o., vlasništvo Ante Zloić već je pokrenula poslovne aktivnosti u Pojezerju gdje su prošle jeseni otkupljeni tržišne viškove grožđa i prerađeni u vino u pogonima vinarije Vrgorka, koju je ova tvrtka kupila u stečajnom postupku. Vinarija na području Pojezerja ima više od 250 hektara vinograda koji će se obnoviti za ponovnu proizvodnju. U planu je i zapošljavanje pedesetak radnika te veći broj sezonaca za rad u vinogradima.

image
HANZA MEDIA
28. travanj 2024 06:39