StoryEditorOCM
Neretvabrisanje iz ARKOD-a

Poljoprivrednici u strahu od gubitka poticaja: " EU potiče samo obradu zemlje a Hrvatska traži "čiste" papire o vlasništvu

Piše Stanislav Soldo
24. travnja 2023. - 11:11

Poljoprivrednici iz doline Neretve od nadležnih državnih institucija poglavito Ministarstva poljoprivrede još uvijek čekaju rješenje odnosno pravorijek vezano uz brisanje pojedinih poljoprivrednih parcela iz ARKOD sustava. Svi oni, a takvih nije mali broj u Neretvi kojima su ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta istekli ili iz bilo kojeg drugog razloga zemlju obrađuju bez odgovarajućeg dokaza o vlasništvu suočeni su sa brisanjem poljoprivrednog zemljišta iz evidencija ARKOD-a što ima itekako negativne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Riječ je o poljoprivrednim površinama u vlasništvu RH koje su ovdašnji poljoprivrednici godinama koristili i na temelju kojih su ostvarivali pravo na poticaje. Takve se parcele po nekim pravnim tumačenjima ne mogu prijaviti za poticaje iz EU fondova niti se na njima mogu osigurati usjevi i nasadi budući da osiguravajuće kuće beč čistog vlasništva ne žele sklapati police osiguranja.

Najviše je problema sa državnim poljoprivrednim zemljištem ali i sa privatnim na kojem nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali ističu da je ARKOD sustav evidencije korištenja poljoprivrednog zemljišta te da nema nikakve veze sa vlasništvom i imovinsko pravnim odnosima.

Traže da se izmijeni Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta i njegova sporna odredba koja kaže: "Poljoprivrednik koji ima upisano zemljište u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu dužan je dostaviti dokaze iz stavka 2. ovoga članka ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, u protivnom će isto biti brisano iz ARKOD sustava".

- ARKOD je stečevina EU stečevina. Europskoj uniji je važno samo da se zemlja obrađuje i oni daju parcele za obrađene parcele. Preko satelita su vidljive sve poljoprivredne površine i može se znat je li u pitanju trajni nasad ili oranica bez obzira na vlasništvo-kaže nam Neven Mataga poljoprivrednik iz Opuzena i dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice, koji naglašava da za EU nije bitno vlasništvo već da se zemlja obrađuje.

Proizvođači u ekološkoj proizvodnji moraju imati parcele upisane u ARKOD sustav da bi uopće mogli biti u ekološkoj proizvodnji. Takvi će preko noći prestati biti ekološki proizvođači, mada i dalje rade sve isto.

Problem nastaje i za vinogradare. Naime, vinogradari koji prodaju grožđe, moraju imati prateći list na kojem je navedena ARKOD parcela na kojoj imaju proizvodnju. Proizvođači mandarina moraju imati podatke o proizvodnji sa naznačenim ARKOD parcelama, kako bi mogli prodavati i izvoziti mandarine. Brisanjem praktički prestaju biti proizvođači, premda i dalje rade.

U dolini Neretve većini poljoprivrednika ističu ugovori o privremenom zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta koje su sklopili sa gradom Opuzenom. Više od 600 hektara uskoro će se naći na natječaju za zakup u trajanju od 25 godina čime bi se trebali riješiti imovinsko-pravni problemi sa kojima se trenutačno suočavaju neretvanski poljoprivrednici.

26. travanj 2024 20:50