StoryEditorOCM
Neretvakrupa obrala urod

Poljoprivrednici liječe izranjene plantaže. Pogledajate koja zaštitna sredstva preporučavaju agronomi

Piše Stanislav Soldo
6. lipnja 2023. - 08:00

Nakon katastrofalne tuče koja je pogodila okolicu Metkovića uništivši brojne nasade voća i povrća (tikvica, lubenica, pipuna, brsaka, smokava) poljoprivrednici zbrajaju štete ali i nastoje spasiti barem nešto od usjeva. Kako bi se spriječilo ili barem smanjilo širenje biljnih bolesti poglavito na trajnim nasadima potrebno je primijeniti zaštitna sredstva. Na nekim pozicijama koje su manje stradale neki usjevi će se obnoviti ali većina povrtlarskih kultura je potpuno uništena, posebno su stradale kasnije sorte lubenica. 

Za zaštitu plantaža lubenica i dinja preporučuje se primjenti Ridomil R, Ortiva top, Domark, Topas, Infinito u kombinaciji sa biostimulatorima nećemo navodit koji jer ih ima dosta. Za tikvice ide Switch Domark, Nativo zbog teuleži i pepelnice, pojašnjava nam agronom, Milan Franić. Pogođene su i plantaže bresaka. Na breskvi je prvenstveno potrebno suzbiti trulež nakon oštećenja što se može bakarnim pripravcima te još Switch, Delan, Difcor, Geoxe, Teldor. Obavezno je potrebno dodati biostimulatore sto je moguće prije da rane zacijele kako bi se stabla očuvale za iduću sezonu.

Na plantažama bresaka je veoma velika opasnost od razvoja monijlije fruticole koja može zaraziti cijela stabla i uzrokovat propadanje u narednim godinama.

image

Uništen nasad tikvica

image

Lubenice treba zaštititi

image

Plantaža bresaka

image

Oštećene tikvice potrebno je zaštititi

24. travanj 2024 15:59