StoryEditorOCM
NeretvaObvezno naukovanje

Poljoprivrednici koji koriste sredstva iz EU fondova moraju u školske klupe: "Bez novih znanja nema ni poticaja"

Piše Stanislav Soldo
24. listopada 2023. - 13:58
Poljoprivrednici koji koriste sredstva iz EU fondova do kraja godine moraju završit dodatnu izbrazbuBožo Radić/HANZA MEDIA

Svi poljoprivrednici, voćari, povrtlari, vinogradari i maslinari, koji su koristili potpore i poticaje u 2023 godini moraju se dodatno obrazovati kako bi opravdali novčana sredstva dobivena kroz eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP), IAKS mjere te poticaje za mlade poljoprivrednike.

Sukladno odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu jedan od uvjeta za ostvarenje potpore je dokaz o završenoj izobrazbi. Korisnici plaćanja za eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP) i IAKS mjere obvezni su u godini podnošenja zahtjeva završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti u trajanju od najmanje šest sati. Izobrazbe, individualna savjetovanja i demonstracijske aktivnosti sukladno Pravilniku o provedbi intervencije 78.01. Potpora prenošenju znanja iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. mogu obavljati privatne savjetodavne službe, samostalne ili u okviru druge pravne osobe, privatni savjetnici, nevladine organizacije, Ministarstvo poljoprivrede, uprava nadležna za savjetovanje i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Edukacije su za korisnike besplatne. Nepoštivanje propisanih obveza za korisnike pojedinih intervencija ima za posljedicu primjenu administrativnih kazni od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

image
HANZA MEDIA

Tečajevi se mogu izabrati na mrežnoj stranici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede www.savjetodavna.hr, pod Savjetovanja i tečajevi. Prilikom odabira željenog tečaja prikazat će se svi potrebni podatci o tečaju: način izvođenja tečaja (u predavaonici ili online (webinar)), adresa, vrijeme održavanja, predavači kao i popis intervencija za koje se priznaje navedeni tečaj. Korisnici se sami mogu prijaviti na željeni tečaj. Broj slobodnih mjesta također se prikazuje.

Rok za završetak izobraze je 31. prosinca 2023. godine. Stoga poljoprivrednici trebaju voditi računa da na vrijeme izaberu tečaj koji im odgovara obzirom na podneseni zahtjev za potpore, te vrijeme i mjesto održavanja tečajeva. Raspored održavanja tečajeva objavljuje se javno, na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Tečajevi se najavljuju najmanje 14 dana prije održavanja, a održavaju se uživo ili putem webinara. Odabir odgovarajućeg tečaja olakšan je tako da se može odabrati željena županija, mjesec održavanja tečaja i tema tečaja. Polaznik osposobljavanja može biti nositelj ili član poljoprivrednog gospodarstva, a za pravnu osobu odgovorna osoba ili zaposlenik (na temelju ugovora o radu na određeno i na neodređeno vrijeme te vlasnik obrta).

Korisnici intervencija 31.02. (Ekstezivno gospodarenje pašnjacima) i 31.04. (Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama) sukladno Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu obavezni su koristiti individualno savjetovanje te između ostalog na propisanim Obrascima navesti ime i prezime osobe koja je provela individualno savjetovanje vezano za izradu plana gnojidbe, odnosno ime i prezime osobe koja je provela individualno savjetovanje kod izrade godišnjeg plana pašarenja za svaku ARKOD parcelu pašnjaka i krških pašnjaka, datum provedenog savjetovanja te naziv i broj dokumenta kojim se individualno savjetovanje potvrđuje. Također, korisnici intervencije 70.04. (Ekološki uzgoj) koji prelaze na ekološki uzgoj i upisali su se u Upisnik ekoloških subjekata u godini podnošenja zahtjeva dužni su u prvoj godini obveze koristiti dodatna 4-6 sata individualnog savjetovanja.

image
HANZA MEDIA

Nova znanja

Osim obaveznih tema, poljoprivrednici se mogu besplatno educirati i iz njima zanimljivih područja iz kojih žele nadograditi znanja i vještine poput: Biljna proizvodnja (ratarstvo, povrćarstvo, voćarstvo, maslinarstvo, vinogradarstvo, ljekovito i aromatično bilje, cvjećarstvo, sjemenarstvo), stočarska proizvodnja (govedarstvo, svinjogojstvo, ovčarstvo i kozarstvo, peradarstvo, pčelarstvo), energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, standardi EU (okoliš, zdravlje, higijena), diversifikacija aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, seoski turizam, inovacije i digitalne tehnologije u poljoprivredi, osnivanje i upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom, uvjeti zapošljavanja i obveze poslodavaca vezane za zdravlje ljudi i zaštitu na radu, marketing i tržište,osnove poljoprivrednog računovodstva, zakonodavstvo u poljoprivredi, udruživanje poljoprivrednika.

 

30. travanj 2024 09:53