StoryEditorOCM
Neretvaproblemi na terenu

Poljoprivrednici i stočari upozoravaju: "Općinski čelnici stvarni su gospodari državnog poljoprivrednog zemljišta"

Piše Stanislav Soldo
15. svibnja 2023. - 08:04

Novim Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta predviđa se upis državnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav na temelju potvrde načelnika općine o korištenju poljoprivrednog zemljišta samo za one jedinice lokalne samouprave koje još nemaju planove raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Tako načelnik općine odlučuje kome će dati potvrdu o korištenju poljoprivrednog zemljišta i to bez ikakve prethodne provjere, uopće se ne provjerava koristi li poljoprivrednik zaista poljoprivrednu površinu za koju traži potvrdu-ističe Ivan Tešija iz udruge Hrvatski krški pašnjaci.

Nadalje, Pravilnik uopće ne predviđa da poljoprivrednik prilikom traženja potvrde o korištenju poljoprivrednog zemljišta treba dostaviti potvrdu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) i Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) o ukupnom broju upisanih površina u ARKOD sustav i potvrdu o uvjetnim grlima.

- Time se "podobnima" otvaraju širom vrata da upišu u ARKOD sustav površine a da uopće ne trebaju imati stoku, ili pak da oni koji imaju dovoljan broj površina u ARKOD sustavu upišu još više površina, što zapravo spada u subvencijsku prevaru.

Ministarstvo je prije nekoliko godina, kroz izmjene i dopune Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, htjelo da ovakav kriterij primjeni i pri dodjeli šumskog zemljišta, ali ga je spriječio DORH razotkrivši taj naum kroz aferu "krš Pađane".

Ako se poljoprivrednicima traži potvrda o broju uvjetnih grla i potvrda o površinama koje su upisane u ARKOD, prilikom javljanja na javne pozive o zakupu državnog zemljišta, zašto se to isto ne uvjetuje sada prilikom izdavanja potvrda o korištenju poljoprivrednog zemljišta-"-rezolutan je Tešija te dodaje:

- Neke načelnike smo upozorili na moguće malverzacije i zamolili ih da zbog toga traže od poljoprivrednika potvrdu o uvjetnim grlima i upisanim površinama u ARKOD sustavu, ali ti načelnici su se oglušili o naše zamolbe i dobronamjerna upozorenja.

Ovakvim pravilnikom se radi šteta i RH jer se daje na korištenje državno zemljište bez naknade. Dosadašnji korisnici državnog zemljišta i dokazani proizvođači hrane su brisani iz ARKOD sustava zbog toga što im državna administracija nije dodijelila ugovore, a sada se vrši upis u ARKOD bez ugovora.

Očito se želi u sustav potpora uvesti glasačku mašineriju a nepodobne izbaciti iz sustava. Pravilnik nije ni u skladu sa IAKSOM EU niti je napisan uz znanje i suglasnost EK.

Poljoprivrednici koji koriste šumsko zemljište su itekako oštećeni ovakvim pravilnikom jer smatramo da su se trebali izdavati potvrde i o korištenju šumskog zemljišta tamo gdje nisu napravljene revizije šumsko-gospodarskih jedinica pa zbog toga poljoprivrednici ne mogu sklopiti ugovore sa Hrvatskim šumama, upozorava Tešija.

Zanimljivo je da se poljoprivrednicima koji su koristili šumsko zemljište želi prisilno naplatiti dosadašnje korištenje, dok se poljoprivrednicima koji su koristili državno zemljište pod ingerencijom JLS i Hrvatskih Voda ne traži plaćanje dosadašnjeg korištenja državnog zemljišta. Očito se zakoni primjenjuju selektivno i kako kome pa ne vrijede za svakoga isto. Ovakav Pravilnik je nepravedan, koruptivan i suprotan je Zakonu o poljoprivrednom zemljištu-zaključuje Tešija.

25. travanj 2024 00:29