StoryEditorOCM
NeretvaČuvajmo okoliš !

Polili ste voćke, lozu i masline, ne bacajte praznu ambalažu? Pogledajte kada je kod vas organizirano prikupljanje

Piše Stanislav Soldo
14. svibnja 2024. - 10:42

Proljeće je vrijeme intenzivnih radova u voćnjacima, povrtnjacima, vinogradima, maslinicima. Biljke se prihranjuju i zaštićuju odgovarajućim zaštitnim sredstvima. Intenzivna proizvodnja zahtijeva i veću primjenu zaštitnih sredstava iza koje ostaju ogromne količine ambalaže koju treba neškodljivo zbrinuti. Što učiniti s bocama, kutijama, vrećicama i drugim pakiranjima nakon primjene u poljoprivredi?

Udruga CROCPA u suradnji s tvrtkom CIAK d.o.o. i ove godine organizira sakupljanja praznog ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja.

Kako ističu, korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja, okvašivača, biocidnih pripravaka i vreća tretiranog sjemena isključivo sljedećih tvrtki: AgroChem-Maks, Agroavant, Agronom, Albaugh TKI* (Pinus Agro), Agrozov, BASF Croatia, Bayer Crop Science* (Monsanto), Certis Belchim HR* (Orchem), Chromos Agro, Corteva Agriscience* (Dow AgroSciences), Euroazijski pesticidi, Nufarm, Florel, Novag Agrochemicals* (Genera), Stockton, Syngenta Agro.

- Transportna kao niti ambalaža drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja, npr. od mineralnih gnojiva, se ne prihvaća", napominju iz ove udruge.

Udruga naglašava i da su distributeri/proizvođači SZB koji ne sudjeluju u ovom jedinom organiziranom sustavu sakupljanja i zbrinjavanja, dužni na poziv korisnika organizirati besplatno prikupljanje i pravilno zbrinjavanje ambalaže.

- Tvrtka CIAK će na lokaciju donijeti prateće listove, a posjednici otpadne ambalaže će unijeti u obrazac podatke koji se odnose na njihov obrt/OPG", objašnjavaju dalje uz preporuku posjednicima otpada da čuvaju izdanu presliku pratećeg lista radi inspekcije koja tu potvrdu traži tijekom nadzora.

image

Ambalažu zaštitnih sredstava u poljoprivredi nakon korištenja potrebno je zbrinuti na odgovarajući način

Stanislav Soldo

Zasebna akcija sakupljanja održat će u četvrtak 23.svibnja 2024.g na lokaciji Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, Opuzen od 10.00 – 13.00 sati. Tvrtka CIAK d.o.o. će još jednom biti na ovoj lokaciji dana 21. kolovoza od 10-13 sati. Na Grudi će se prazna ambalaža sredstava za zaštitu bilja prikupljati 1. kolovoza od 10 do 12 sati (kod Tommyja) dok će se u Putnikovićima organizirati prikupljanje prazne ambalaže 25. srpnja također od 10 do 12 sati u PZ Putnikovići.

24. srpanj 2024 04:39