StoryEditorOCM
Neretva3D animacija

Pogledajte kako je nekad izgledala Kula Norinska: "Monumentalnu utvrdu danas je "zarobio" bršljan"

Piše Stanislav Soldo
16. srpnja 2023. - 09:17

Umirovljenik iz Opuzena Stipan Ujdur koji je ponosni vlasnik naslova viteza templara oživio je u 3D animaciju utvrdu, Kula Norinska, koja se nalazi u magistralu između Opuzena i Metkovića. Nažalost ovo je umirovljenička produkcija a ne hollywoodska i nadam se kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu, pojašnjava Ujdur te nastavlja:

- Ovaj 3D model utvrde je napravljen prema crtežu na venecijanskoj geo karti ovoga lokaliteta iz 1684. godine,nepoznatih autora, snimci 1. i 2. Na ovim kartama nema mjesta Krvavac niti Kula Noinska, njih nije bilo 1684. godine, ali imaju Bagalovići.

image

Kula Norinska

Jakov Prkić/Cropix

Uređenje ću raditi prema opisu turskog putopisca Evije Čelebije iz 1665. godine, prilikom drugog posjeta Norinu-ističe.

Ne zna se precizno godina kada je kula sagrađena, ali se zna da je građena oko 1500. godine, odmah po dolasku Turaka u dolinu Neretve. Kula je podignuta kao branič Turskog carstva od upada venecijanskih brodova u Neretvu. U vojne svrhe korištena je do 19. stoljeća kad je pretvorena u vjetrenjaču, a danas je vrijedni spomenik kulture, nažalost dosta zapušten i obrasla bršljanom.

Po opisu Evije Čelebije kula je bila visoka sedam katova a imala je džamiju, čuvale su je tri lađe:

‘‘ I ovo je građa Kodža Mustapaše, a ima kao galatske kule u Stambolu sedam katova, a Kula je nenadkriljiva kao Seddedova zgrada.‘‘

‘‘Ova se Kula nalazi na hrbtu jedne stijene, gdje se rijeka Neretva ulijeva u mletački zaljev; okrugla je tvrđava od sedam katova sa topovima, jednom džamijom.‘‘

‘‘ U moru (rijeci?) stoje danju i noću tri lađe spremne, a svako jutro i svaku noć, kada nema čuvara, ukrcavaju se i idu na plijen.‘‘

Iako ovaj opis kule sa sedam katova ne odgovara današnjem stanju, u narodnoj predaji postoji i priča da su dva kata Kule utonula u močvarno tlo, a postoji i teorija da su gornja dva kata srušena što zbog oštećenja, a što zbog stvarne opasnosti od potonuća Kule.

Kula je radi svog posebnog položaja i dobre opskrbe vojskom i oružjem bila pravi strah i trepet kršćana, a branik i straža turskih posjeda. Izgledala je upravo neosvojiva. Evlija Čebalija navodi da je njezin graditelj "Kodža Mustapaša Ušćuplija (Skopljak), zapovjednik vojske sultana Mehmeda I. u Bosni"-zaključuje Stipan Ujdur Vitez Templar sa Neretve.

28. travanj 2024 11:50