StoryEditorOCM
Neretva3d rekonstrukcija

Pogledajte kako je izgledala utvrda Vratar u Borovcima, nekad glavni centar za trgovinu soli, a danas ruševina

Piše Stanislav Soldo
3. rujna 2023. - 15:45

Umirovljenik iz Opuzena Stipan Ujdur dovršio je 3D animaciju šeste utvrde u delti Neretve, grad Vratar u Borovcima kod Metkovića. Završene su 3D rekonstrukcije slijedećih utvrda, Narona Vid, kod Metkovića, Kula Norinska, kod Metkovića, Forte Opus u Opuzenu, Fortica u Podgradini kod Opuzena, Smrdan Grad u Slivnu Ravnu kod Opuzena, nedaleko Kleka pa su tako sve utvrde delte Neretve je kompletno rekonstruirana u 3D formatu i video animaciji. Ujdur planira rekonstruirati utvrde iz templarskog doba na teritoriju RH, a na redu je utvrda Klis.

Grad Vratar se nalazi na brežuljku, koji se iz blata strmo diže u visinu oko 100, usred opisanog klanca Vratara. Brežuljak se samo sa severne strane povezuje s brdom jednom brdskom prevlakom. Njegov zgodan položaj na tom klancu uvjetovao je postankom grada, koji je tu poput vrata zatvarao sa sjeverozapadne strane prilaz u neretvansku dolinu ili u sredovječnu župu Luku. Godina podizanja grada nije nam poznata. Spomenici spominju Vratar najranije u g. 1434, kada vojvoda Juraj Vojsalić potvrduje obitelji Radivojevića ‘‘ prvo grad Vrator s vladanjem i držanjem", zatim ostale posjede "K tomu im pridasmo njih plemenito, što im biše uzeo vojvoda Sandalj", a u ovo se ubraja 6 sela u Gorskoj župi (kod Vrgorca) i isto toliko u primorju između Neretve i Cetine. Grad Vratar bijaše vlasništvo neretvanske obitelji, koja se zvaše Vlatkovici po ocu knezu Vlatku (+ 1444.), Jurjevići po djedu vojvodi Jurju, Radivojevići po pradjedu Radivoju (+ 1390.) i Bogavčići po sukundjedu Bogavcu (+ 1332.) Ova je obitelj imala znatan ugled i velike posjede u Neretvi i Primorju, te dio carine u Drijevima (Gabeli), stoji u knjizi ‘‘ Don Radovan Jerković, život i djelo‘‘, autora dr. don Mile Vidović.

To je prostor zapadnog dijela današnjeg kotara mostarskog, čitavih kotareva ljubuškog, neretvanskog i makarskog. Glavni grad čitavog ovog područja morao je biti grad Vratar.

Ne samo što je Vratar postao glavni grad ovoga područja nego je bio glavni carinski centar za sol. Turci su zauzeli Vratar oko 1478. ali je moguće da su ga zauzeli 1472., godinu dana nakon turskog osvajanja Počitelja. Utvrdu Vratar Turci su srušili, nakon toga nikada nije obnavljana, sada je ruševina.

03. svibanj 2024 16:28