StoryEditorOCM
Neretvaplotica sirotica

Pod zubima predatora nestaje "mala riba" koja je othranila generacije Neretvana: Grgeč im pojeo brudet od plotica

Piše Stanislav Soldo
21. ožujka 2023. - 11:10

"Riba mala sitna sirotica iz bistrih voda krasotica. S prolića kad se uskomešaju vrila sirotinja bi plotice ila. Najlipše su one iz Modroga oka od butarge natečena boka"-opjevali su stari Neretvani ribu ploticu koja je bila sirotinjska hrana i na kojoj su odrastale generacije Neretvana.

image

Plotica je nekada bila najpoznatija neretvanska delicija

HANZA MEDIA

Tako je bilo stoljećima i generacijama ali ove zime dogodilo se nešto neočekivano što je zabrinulo neretvanske gastronome i poklonike ribe plotice, bilo da je prže ili od nje prave brudet. Plotica je nestala. Nije je bilo za uloviti. Stari ribari uhvatili bi tek pokoji primjerak najviše desetak komada "ma tek za osladiti se", skoro da nije bilo za brudeta. Upitne su bile i dvije ploticijade u Opuzenu i u Zažablju upravo zbog nedostatka plotica. Ali ipak su se održale premda su neke ekipe otkazala jer nisu mogli uloviti plotice koje su netragom nestale iz delte Neretve.

Gdje je nestala plotica pitaju se brojni ljubitelji plotica i hoće li se više ikada vratiti u neretvansku dolinu ili ćemo je samo gledati na slikama u enciklopedijama i ihtiološkim priručnicima a brudet od plotica u požutjelim kuharicama.

- Mi smo našu ploticijadu u Opuzenu uspjeli organizirati. Ali nije to bilo ono što smo očekivali. Neke ekipe nisu došle jer nisu mogli uloviti plotice. PIvčeva kala je nekako uspjela sakupiti 25 kilograma plotica i skuhati brudet u našoj velikoj teći-reći će Dubravko Simić Cuba iz opuzenske udruge Pivčeva kala koja je nadaleko poznata po svojoj gastronomiji i kulinarskom umijeću.

image

Dubravko Simić Cuba iz PIvčeve kale koja organizira Ploticijadu u Opuzenu

Nešto od plotica je ostalo u Baćinskim jezerima gdje su malo krupnije negoli u ostalim područjima delte Neretve dok ih u Modrom oku i na području Zažablja gotovo i nema. Svakako radi se o skromnom ulovu.

- Sezona plotica je od kraja siječnja do kraja veljače i jako smo se iznenadili kada ih nije bilo. Mislim da je glavni razlog njihova nestanka promjena režima voda rijeke Neretve i zaobalja a tu su i predatori sa kojima se teško izboriti-reći će Ivan Barišić jedan od mnogih poklonika ove delicije bez koje je do sada bio nezamisliv siječanj i veljača u delti Neretve kada se u Neretvi kuha brudet od plotica.

image

Ivan barišić

HANZA MEDIA

Recepti se razlikuju od sela do sela pa i od obitelji do obitelji. Osim toga, za dobar brudet bez obzira radi li se od plotice ili jegulja ili žaba potrebna je dobra kapula, konšerva, maslinovo ulje i naravno neizostavna ljuta paprika, koja se u ovo jelo stavlja jedino u Neretvi.

Ipak stručnjaci nisu iznenađeni ovakvim nepovoljnim ishodom za ploticu u delti Neretve.

- Ovo s ploticom na lijevoj obali Neretve od ušća do Zažablje je očekivano-ističe stručnjak za akvakulturu dr. Branko Glamuzina.

- Uzrok značajnog smanjivanja njezine populacije je nagli porast nelegalno unešenog pastrvskog (velikousnog) grgeča, Micropterus salmoides, slatkovodne ribe mesožderke iz obitelji Centrarchidae, porijeklom iz istočnih i središnjih Sjedinjenih Država, jugoistočne Kanade i sjevernog Meksika, ali široko unešene i u Europi i dunavskom slivu. Prvi primjerci su u delti Neretve zabilježeni 2016. godine, a istraživanja Sveučilišta u Dubrovniku i Oikona iz Zagreba, tijekom 2021-2022., su pokazala da je u vodama lijeve obale Neretve dominanatna vrsta te da mu je plotica omiljeni plijen.

Hoće li se obnoviti populacija plotice u delti Neretve ?

image

dr. Branko Glamuzina sa Sveucilista u Dubrovniku

HANZA MEDIA

- Obnova populacije ovisi od brzine uništavanja ili smanjivanja populacije invazivnog pastrvskog grgeča u vodama u kojima obitava plotica, bilo kroz ciljane državne projekte ili povećani izlov alatima rekreacijskog ribolova.

Međutim, kao i u slučaju plavog raka u bočatim vodama delte Neretve, teško je očekivati brze reakcije nadležnih institucija, te se može predvidjeti da će pastrvski grgeč u budućnosti dominirati slatkovodnim ekosustavima delte Neretve, a kao visoko kvalitetna vrsta će polako ulaziti i u gastronomiju i turističku ponudu, i zamijeniti neke tradicionalne vrste poput plotice-zaključuje dr. Glamuzina.

image

Brudet od ribe Plotice-koliko ribljih glava toliko ljutica paprika

HANZA MEDIA

Plotice nema ni gornjem toku Neretve. Na području parka prirode Hutovo blato također bilježe invazivne vrste koje tamane autohtonu ribu a ponajviše plotice. Ako se nastavi istrebljivanje autohtonih vrsta Neretvani će umjesto plotica na stolovima imati brudet od grgeča pa će se zimska manifestacija koja okuplja gastronome Dalmacije i Hercegovine u Opuzenu i Zažablju umjesto ploticijade promijeniti naziv u grgečijada.

 

27. svibanj 2023 03:03