StoryEditorOCM
NeretvaKRALJICE NERETVE |

POBJEDNICE 7.MARATONA LAĐARICA SU - DONJANKE! - ‘Vježbamo od svibnja, uspjele smo zahvaljući treneru, usklađivao nas je od prvog do zadnjeg zaveslaja‘

Piše Stanislav Soldo/SD
6. kolovoza 2020. - 20:58
I neretvanske lađarice imaju svoj maraton. Istina, one ga veslaju duplo kraće od Metkovića do Opuzena, ali fizičkom snagom i spretnošću ne zaostaju nimalo za svojim muškim kolegama, piše Slobodna Dalmacija.

- Neretvanke su snažne žene. Mogu one bez problema izveslati tih desetak kilometara. Nije to za njih ništa - čulo se među rijetkim gledateljima koji su oko lučkog mosta nestrpljivo iščekivali start maratona lađarica.

Samo natjecanje je zbog pandemije koronavirusa održano bez većeg broja gledatelja. Ove godine sudjelovalo je čak deset ekipa: "Gusarice" Metković, "Sparte" Bjelovar, "Sisak" Sisak, "Donjanke" - Općina Slivno, lađarice Vidonje-Zažapke, "ŠKRAPA" Momići, "GUSARI" Komin, UONB Opuzen, "Metkovke" te lađarice Stabline.

Pobjednice ovogodišnjeg 7. po redu maratona lađarica su lađarice Donjanke. One su zadanu lađarsku rutu izveslale za 50 minuta i 33 seknude čime su stekle titulu kraljica Neretve, ali i postavile novi rekord na maratonu lađarica. Druge su na cilj uveslale lađarice Siska s vremenom 51 minuta i 34 seknude a treće su bile Gusarice Metković s vremenom 52:04.
- Maraton lađa je veliko bogastvo Neretve. To je spektakl o kojem se priča. Posebno je lijepo gledati naše lađarice kako veslaju. Ovom bih prilikom zahvalio lađarima i lađaricama Bjelovara, koji tradicionalno sudjeluju na maratonu lađa - kazao je Pavo Jerković, naglašavajući da su svi Neretvani ponosni na Maraton.

Sve lađarice sa kojma smo razgovarali na startu u Metkoviću i cilju u Opuzenu nisu krile zadovoljstvo maratonom. Neke i vidno iscprljene sa upalom mišića obećale su da će veslati i dogodine jer ovo nije samo natjecanje već očuvanje tradicije života u dolini Neretve.
- Ma važno je sudjelovati - govore nam u glas lađarice, kojima je veslanje u ove predmaratonske dane postalo stil života.
Pavo Delija, direktor Maratona lađarica kaže da je zadovoljan pripremama lađarica unatoč poteškoćama s koronom. Žao mi je što s nama nisu lađarice Salašarke iz Sombora,  koje su skupa s muškom ekipom odustale od dolaska u Neretvu.

- Evo natjecalo se deset ekipa lađarica, osam domaćih i dvije ekipe s kontinenta i dogodine se nadam još većem broju lađarica - kazao je Delija.
Iza neretvanskih lađarica brojni su treninzi. Kažu da im nije bilo teško kućanske poslove i svakodnevne obveze zamijeniti veslom. Sretne su jer se „ženski“ maraton održao i nadaju se da će dogodine biti puno više zainteresiranih ekipa.
U lađi je i načelnica općine Zažablje, Maja Vrnoga. Vesla za svoju ekipu Vidonje, a na majicama im je istaknut logo Zažapke. Da se zna odkuda smo, dobacuju u šali dok čvrsto stišću vesla, jer treba doći do Opuzena. Je li lakše veslati ili voditi općinu, pitamo Maju.

- A čujte, ovo su slatki gušti. Cilj nam je doći do cilja živi i zdravi. To nam je najveća nagrada - iskrena je Maja.
A u Neretvi danas najviše razloga za slavlje imaju pobjednice 7. Maratona lađarica ekipa Donjanke. Iako su nastupile kao debitantice okitile su se zlatnim medaljama.

- Ova pobjeda nam puno znači. Vježbamo od svibnja, a uspjeli smo zahvaljujući našem treneru Ivanu Sršenu koji nas je usklađivao od prvog do zadnjeg zaveslaja od najlošijeg pa do najboljeg ritma - kaže kapetanica Donjanki, Jelena Kadijević.
- I eto vidite uspjeh nije izostao osvojile smo prvo mjesto, koje smo sanjali - rekla je vidno uzbuđena Jelena.
Oduševljenje nisu krile ni ostale Donjanke. Kažu da očekuju pobjedu i svoje muške ekipe na Maratonu lađa u subotu, piše Slobodna Dalmacija.
 
20. travanj 2024 02:46