StoryEditorOCM
Neretvasvečano obilježili dan grada

"Ploče su grad fantastičnih, dragih, gostoljubivih i radišnih ljudi"

Piše Ante Šunjić
27. svibnja 2023. - 17:59

Brojnim aktivnostima Ploče obilježavaju Dan grada. U subotu je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Aleksandar Ostojić, a prije toga su predstavnici gradske vlasti, Ministarstva branitelja, policije, vojske, vatrogasaca i braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće na gradskome groblju i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Molitvu je predvodio pločanski župnik don Ante Bitunjac koji je istaknuo kako su u razvoju ovoga grada sudjelovali brojni pojedinci i to je usporedio s mozaikom. "U mozaiku ima jako puno kamenčića koji čine cjelinu, a neki su kamenčići boje krvi. To su naši branitelji čiju žrtvu ne smijemo zaboraviti", poručio je don Ante.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević (SDP) govorio je o projektima koje se realiziraju i o budućim planovima gradske vlasti. Istaknuo je izgradnju dnevnog boravka na Malom Milosavcu, sređivanje zemljišnih knjiga, sanaciju odlagališta otpada Lovornik koje je više od 50 godina ugrožavalo Jadransko podmorje, Baćinska jezera i pitku vodu, kapitalni projekt aglomeracije, za koji su pripreme počele još 2013. godine i za koju gradonačelnik zna "da nam svima ide na živce", ali koji bi se trebao realizirati do kraja godine. "Uz nekoliko privatnih investicija u centru grada i zelene površine koje ćemo do kraja godine zasaditi i urediti, taj dio Ploča biti će nikad ljepši i privlačniji, a to je tek početak. Živimo u jednom od najljepših dijelova Europe ili Hrvatske, na netaknutom dijelu Jadranske obale, s Baćinskim jezerima, ušćem rijeke Neretve i drugim prirodnim ljepotama koje nam pružaju jedinstvenu priliku za razvoj održivog turizma, ali koje trebamo čuvati. Ploče su grad fantastičnih, dragih, gostoljubivih i radišnih ljudi. Čuvajmo gostoprimstvo i prirodu", poručio je pločanski gradonačelnik uz opasku da treba poraditi na zdravstvenoj zaštiti koja je nekada bila dostupnija i razvijenija.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ) čestitao je domaćinima Dan grada. Župan je podsjetio na projekte koje je županija realizirala na gradskome području i u dolini Neretve. Istaknuo je izgradnju Poduzetničkog inkubatora u Pločama koji radi punim kapacitetima, Dnevne bolnice u Metkoviću, Centra za djecu s poteškoćama u razvoju, a najavio je izgradnju brane na Neretvi i prijeko potrebnog sustava navodnjavanja za ovdašnje poljoprivrednike. Ukazao je na važnost Pelješkog mosta i ulogu Vlade RH u važnih projekata.

Pločanski gradonačelnik nakon toga je dodijelio priznanja ovogodišnjim laureatima. Skupna nagrada pripala je Rukometnom klubu "Dalmatinka" za ostvarene iznimne rezultate na području športa i promicanja Grada Ploča. Predlagatelj je Ivan Žderić. Osobne nagrade uručene su Mirku Vlahoviću – Jablanu za plemenitu i humanu aktivnost darivanja krvi 136 puta i svoju nesebičnu brigu u spašavanju ljudskih života (predlagatelj Crveni križ Ploče) i Mišku Eraku za izniman doprinos promociji i očuvanju kulturne baštine ovoga kraja (predlagatelj internetski portal Klik. Ploce). U ime dobitnika nagrada zahvalio se Mirko Vlahović koji je gradskim vlastima predložio da donesu odluku po kojoj bi svi muškarci koji daruju krv 100 puta i žene koje to učine 75 puta automatski dobili nagradu za životno djelo. Svečanost je vodila Eleonora Doboš, a uveličali su je ženska klapa Kolajna iz Komina i muška klapa Stina iz Ploča.

Uz dubrovačko-neretvanskog župana i predstavnike pločanske gradske vlasti, svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane RH Ante Damić, viceguverner HNB Tomislav Ćorić, ravnateljica Ravnateljstva za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Anja Bagarić, pločanski župnik Ante Bitunjac, članovi Županijske skupštine, članovi Gradskog vijeća Ploča, gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina i drugi.

 

20. travanj 2024 04:54