StoryEditorOCM
NeretvaNeretvani odahnuli

Plantaže mandarina od sredozemne voćne muhe ipak će braniti sterilni kukci

Piše Stanislav Soldo
18. svibnja 2023. - 08:30

Neretvanske plantaže mandarina od sredozemne voćne muhe ipak će braniti sterilni kukci. Iščitava se to iz plana i mjera resornog Ministarstva poljoprivrede koje je u projekt suzbijanja sredozemne voćne muhe uključilo

upravu za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, sektor fitosanitarne politike, upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Državni inspektorat RH, Hrvatska agencija za poljoprivredu, hranu i selo te gradove i općine.

Sredozemna voćna muha muha – Ceratitis capitata (Wiedemann) gospodarski je najvažniji štetni organizam agruma i drugih voćnih vrsta u dolini rijeke Neretve. Zbog velikih gospodarskih šteta koje prouzroči na plodovima agruma i drugim biljkama domaćinima na tom području, donesen je Akcijski plan o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve za razdoblje od 2023. do 2025. godine.

Ovim Akcijskim planom određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje sredozemne voćne muhe, imajući u vidu njezino iskorjenjivanje, kao krajnji dugoročni cilj.

Učinkovito suzbijanje sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata, jedan je od preduvjeta za uspješnu proizvodnju mandarina u dolini Neretve. Kako je navedeno, bez poduzimanja mjera zaštite, štete na mandarinama mogu iznositi 100%. Svih ovih 20-tak godina od kada se je započelo sa SIT (tehnika sterilnih kukaca) programom, proizvođači mandarina u dolini Neretve su uvidjeli značaj SIT tehnike, kao i odgovorno ponašanje i rad svih zaposlenika na ovome programu. Njihovo nesebično odricanje i mukotrpan rad, kako bi došli do najzabačenijih i nepristupačnih predjela, bio je primjetan i podržavan od svih. Iz toga razloga, svih ovih godina smo imali zadovoljavajuću učinkovitost SIT tehnike u suzbijanju sredozemne voćne muhe-upozoravali su iz udruge Neretvanska mladež koji su tražili da tehnika sterilnih kukaca ostane među glavnim načinima suzbijanja sredozemne voćne muhe.

Podsjetimo, u poplavi različitih rješenja poput postavljanja žutih lovki kao iznimno učinkovita pojavila se biološka metoda poznatija kao " tehnika sterilnih kukaca"

(SIT tehnika), koja je krenula iz Izraela a svoju primjenu je doživjela i u ostalim agrumarskim zemljama EU-a.

Riječ je o masovnom laboratorijskom uzgoju sterilnih mužjaka te njihovo ispuštanje u prirodu gdje su brojčano nadmoćnijih prema prirodnim mužjacima. Naime, u prirodno okruženje se pusti nekoliko milijuna sterilnih kukaca koje se pare sa divljim ženkama ali ne razvijaju potomstvo zbog steriliteta.

Rezultat ove metode sterilnih kukaca je da ženka sredozemne voćne muhe odlaže sterilna jaja iz kojih se ne razvijaju ličinke.

04. svibanj 2024 03:53