StoryEditorOCM
NeretvaSportski projekt uz 41. rođendan društva

Planinari Grabovice organiziraju PLOČE TRAIL, utrku na vrlo izazovnom terenu iznad Baćinskih jezera i Delte Neretve

Piše Ante Šunjić
2. studenog 2022. - 10:17

Planinarsko društvo Grabovica osnovano je 1981. godine u Pločama. U svoje vrijeme imalo je 300 članova. Društvo je reorganizirano 2013. godine, te danas broji nešto više od 70 članova.

Kroz zadnje dvije godine, HPD Grabovica Ploče aktivna je u svim sferama planinarstva. Provedeno je dosta projekata na razini lokalne zajednice. Valja istaknuti SpeleoRogotin u Rogotinu, projekt u kojem su očišćene jame na Trovru i postavljene edukacijske table. Zatim ekološki projekti sa pločanskim školarcima. Ove godine organiziran je dvodnevni markacistički tečaj u Pločama. Tečaj je pohađalo 40 planinara iz cijele Dalmacije.

Markirane staze

Očišćene su mnoge staze na području Baćine. U Kominu je očišćena staza preko čitavog Orlovca, te se tu također planiraju staviti izletničke info table i putokazi. Markacistička grupa HPD Grabovice markirala je staze u Baćini, Gradcu, Podaci, Pločama i drugdje.

Glavni projekt je svakako planinarska tematska staza “Tragom bunkera” iznad Baćinskih jezera. Staza je otvorena početkom 2021. godine. U prvoj godini postojanja, stazu je posjetilo preko tri tisuće planinara. Staza je zbog svoje pristupačnosti i raznolikosti privukla mnoge izletnike. Na njoj se mogu naći mnoge informacije iz povijesti, kulture, narodnima običajima, kao i o biljnom i životinjskom svijetu.

Ove godine HPD Grabovica Ploče se upustila u jedan sportski projekt koji ima velikog potencijala i u budućnosti. To je utrka planinskog trčanja PLOČE TRAIL.

”Veliki interes i pozitivni dojmovi na tematsku stazu “Tragom bunkera” motiviralo nas je da organiziramo trail utrku u Pločama. U Pločama već postoje dosta dobri i uspješni trail trkači. Pločanski trailaši osvojili su mnoga postolja i zapaženi su na trail sceni.

Ploče Trail nudi utrku na vrlo zanimljivom terenu iznad Baćinskih jezera i delte Neretve.

Na stotinku.hr

Kontrolne točke su bunkeri iz Drugog svjetskog rata, a staza prolazi kroz napuštene zaselke, ilirske gomile i suhozide. Kontrolne točke su na atraktivnim pozicijama sa kojih puca pogled na jezera, more, Pelješac, Hvar, Korčulu,Vis, Biokovo i deltu Neretve.

Za prvi trail organizirali smo dvije discipline. Veliku utru (17 km, 800 m elevacije) i Malu utrku (7 km, 250 m elevacije). Svi natjecatelji koji se prijave i uplate do 1. studenoga imaju osiguranu planinarsku maramu i medalju. Trail će se održati 12. studenoga 2022. (subota) na 41. rođendan Grabovice.

Staza će biti dobro pokrivena volonterima i okrijepnim stanicama. Za samu utrku prijavilo nam se više od 20 volontera. Nakon utrke zabaviti ćemo se uz hranu i piće. I naravno, uz Dj-a i dobru glazbu. Prijaviti se može preko stotinka.hr”, rekao je Josip Čupić, voditelj Trail sekcije HPD Grabovica.

06. svibanj 2024 18:17