StoryEditorOCM
NeretvaStreloviti uspjeh tinejdžera iz Rogotina

Petar Šunjić tek godinu dana vozi kanu, a već se itekako ‘pozlatio‘

Piše Ante Šunjić
24. srpnja 2022. - 18:05

Prije dva tjedna u Slavonskom Brodu je organizirano Prvenstvo Hrvatske u maratonu za juniore i seniore, te Otvoreni kup Brodsko-posavske županije za kadete. Utrka za Otvoreni kup Brodsko-posavske županije vozila je na dužini od 3,5 km i Petar Šunjić iz Rogotina, član Kajak kanu kluba Marsonia iz Slavonskog Broda uvjerljivo je osvojio prvo mjesto. Nekoliko dana prije toga, Slavonski Brod je bio domaćin 5. kola liga kupa RH za mlađe dobne uzraste.

Uvijek na vrhu

Petar se natjecao u dvije utrke u kadetskoj konkurenciji, i u obje utrke osvojio je zlatne medalje. Pobijedio je u pojedinačnoj konkurenciji u utrci na 500 metara, a onda i u paru sa Mihaelom Pavlešinom, također na 500 metara.

Prije toga, na 4. Kupu Hrvatske koji je održan u Vinkovcima, zlatni rogotinski kanuista, osvojio je zlatnu medalju u utrci na 500 metara u kadetskoj konkurenciji. A, opet, prije Vinkovaca, vratio se iz Zagreba s dva zlata, koja je osvojio u dva nastupa na zagrebačkom Jarunu, na otvorenom prvenstvu Grada Zagreba u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Na "zagrebačkom moru" okupilo se u više od 200 kajakaša i kanuista svih dobnih uzrasta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije. Petar je trijumfirao u pojedinačnoj konkurenciji u utrci na 500 metara, a onda na istoj dužini regatne staze u paru s Mihaelom Pavlešinom.

Prije Zagreba osvojio je zlatnu medalju na utrci na 500 metara u Belišću, na 1. Utrci Kupa RH i 51. Majskog turnira gradova 2022, gdje je sudjelovalo preko 200 sportaša iz deset hrvatskih klubova. Dan prije nastupa u Belišću, Petar je u Slavonskom Brodu nastupio u tri utrke i osvojio tri zlatne medalje. Osvojio je prvo mjesto u kadetskoj konkurenciji u utrkama na 500 metara pojedinačno i u paru, a onda je u utrci na 2000 metara, u kojoj su sudjelovali kadeti, juniori i seniori osvojio treće mjesto, ali prvo među kadetima! Lani je na Državnom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama u Zagrebu osvojio četiri zlatne medalje…

U međuvremenu je, početkom lipnja ove godine, na Međunarodnoj regati u Bratislavi osvojio brončanu medalju za Hrvatsku, također u kadetskoj konkurenciji.

Izniman talent

A ovaj 14,5 godišnji dječak prvi put je u kajak ušao prošle godine na jezeru Vlaška u Rogotinu. Prekaljeni "vukovi" iz ovoga sporta, poput nekadašnjeg svjetskog prvaka Ivana Šabjana ili trenera lađara Rogotina Marka Lipovca odmah su vidjeli o kakvom se talentu radi. Njihovo znanje i iskustvo dodatno su Petra zagrijali za ovaj sport, a rezultat je prava žetva zlatnih medalja sa svih natjecanja na kojima nastupa. Unatoč činjenici da uglavnom trenira sam, a trener ga prati i usmjerava "na daljinu".

"Petar je izniman talent. Rezultati koje postiže su izvanredni, on je za dvije do tri klase bolji od svoje kadetske konkurencije. Što se tiče njegovih izveslanih vremena, blizu je rezultata koje ostvaruju juniori. Kakva je njegova budućnost, ovisi isključivo o njemu i radu koji će ulagati. Mi smo mu na raspolaganju i pratit ćemo ga koliko god možemo. Prava je šteta što u Rogotinu ne postoji kanu klub, jer je to područje pravi rudnik zlata. Uvjeti za vježbanje su idealni. Nije čudo što je tu nekada dolazio Matija Ljubek i što su sada redoviti gosti Mađari, koji su u ovome sportu ono što je Brazil u nogometu", rekao je Marko Lipovac, istaknuvši kako Marsonia na području Grada Ploča ima dva člana. Osim Petra, tu je i godinu dana mlađa Mia Ujdur, koji su ovome sportu približili Petrovi uspjesi.

Ribe iz trupe i vrše

Da bi nastavio sa sjajnim rezultatima, osim talenta i neumornog vježbanja, Petru trebaju i kvalitetan čamac i veslo. Sadašnji čamac star je preko deset godina, a sada se proizvode moderniji i lakši čamci, dizajnirani tako da se dobije jedna do dvije sekunde na 500 metara. Koliko bi to Petru značilo ne treba posebno naglašavati, posebice kada se zna da uskoro prelazi u stariju konkurenciju.

Petar gaji i ljubav prema ribolovu, nasljeđenu od djeda i bake. Iako mlad, dugo je godina na vodi, u trupi, još od svoje pete godine obilati mreže i vrše na Vlaški, koja mu je postala dnevni boravak. Ulov često baci na gradela ili ga skuha na brudet, pravi neretvanski.

U dva dana još četiri zlata

Petar je svoj talenat i uspjeh potvrdio osvajanjem još čak četiri zlatne medalje i to samo ovog vikenda, u subotu i nedjelju.
 

06. svibanj 2024 14:30