StoryEditorOCM
NeretvaZAPAŽENI USPJESI

Petar Šunjić iz Rogotina od najmlađeg neretvanskog ribara stigao do veslačkog prvaka: ‘Dok sam bacao mreže gledao sam brojne kanuiste i kajakaše koji su trenirali pa sam odlučio i ja pokušati‘

Piše ante Šunjić
23. lipnja 2023. - 09:05

Dvije medalje, i to zlatne, od ukupno sedam hrvatskih medalja na nedavno održanoj Međunarodnoj regati u talijanskome Auronzo di Cadoreu, kao svojevrsnoj pripremi za srpanjsko Svjetsko juniorsko prvenstvo, osvojio je Petar Šunjić, 15-ogodišnji kanuista iz Rogotina, član Kajak kanu kluba Marsonia iz Slavonskog Broda.

Prije toga, na Državnom maratonu na deset kilometara u Sisku također je trijumfirao, na Otvorenom prvenstvu Grada Zagreba u juniorskoj konkurenciji Petar, koji pripada kategoriji mlađih juniora, u utrkama na 500 i 1 000 metara bio je drugi, kao i na Kupu Hrvatske u Belišću, gdje je, pak, u „svojoj“ konkurenciji mlađih juniora bio prvi.

Nije loš početak sezone za momka o kojem smo prije nekoliko godina pisali kao o najmlađem neretvanskom ribaru i koji je u kanuu prvi put sjeo tek prije dvije godine. Nije ga to spriječilo u žetvi zlatnih medalja još prošle godine, premda ćete teško naći kanuistu koji trenira u uvjetima u kojima trenira Petar.

Grad Ploče kupio mu novi kanu

Naime, on se za natjecanja priprema potpuno sam na jezeru Vlaška u Rogotinu, a plan i program mu viberom šalje njegov trener Emanuel Horvatiček. „Teško je trenirati sam. Nekad je loše vrijeme, nekad je prevruće ili postoji nešto drugo što otežava treniranje, ali uvijek trening odradim do kraja. Treniram svaki dan oko 1,5 sati. Imam odgovarajuće aplikacije na satu i poslije treninga treneru pošaljem ostvareno vrijeme, prijeđene kilometre i druge parametre, nakon čega dobijem iduće upute. Puno mi je lakše kada u dolinu Neretve na pripreme dođe naša najbolja kanuistica Vanesa Tot, pa radim sa njom. Osim na vodi, treniram i u rogotinskoj teretani i odrađujem vježbe trčanja“, kaže nam Petar kojemu su uvjeti za treniranje u posljednje vrijeme poboljšani jer mu je Grad Ploče kupio novi kanu.

A zanimljivo je kako se Petar počeo baviti ovim sportom. „Dok sam bacao mreže gledao sam brojne kanuiste i kajakaše iz raznih zemalja koji su trenirali na jezeru Vlaška i kanalu prema moru pa sam odlučio i ja pokušati. Najprije sam uzeo jedan stari kajak kojega je nabavio Kajak kanu klub Rogotin, dok je postojao, i u njemu sam klečeći vozio. Onda mi je Marko Lipovac iz KKK Marsonia, tadašnji trener lađara Rogotina, predložio da probam u kanuu i tako je sve počelo“, prisjeća se Petar.

I danas se snalazi na razne načine da dođe do odredišta za utrke, nekada ga vozi otac, nekada brat, nekada se pokvari klima u autu, a nekada, kao nedavno u Zagrebu, stignu neposredno prije početka utrke, no mladi šampion iz Rogotina ne dopušta da mu ništa poremeti koncentraciju. Ove sezone očekuju ga još brojni izazovi, Državno prvenstvo, kup natjecanja i kao kruna sezone natjecanje Olimpijske nade, koje će se održati u Poljskoj sredinom rujna.

Petar je polaznik prvoga razreda u pločanskoj Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića smjer elektroničar-mehaničar i zahvalan je odgovornima na razumijevanju za izostanke. Obožava ronjenje i sudjeluje u mjesnim ekološkim akcijama, te u drugim aktivnostima koje se događaju u Rogotinu.

07. svibanj 2024 11:28