StoryEditorOCM
NeretvaSVESTRANA OSOBA

Pedagoginja Božena Delaš sjeverni je Jadran zamijenila južnim: Volim Ploče, one su postale moja mini Rijeka

Piše Ante Šunjić
18. srpnja 2024. - 21:09

Grad kao pozornica za čitanje: Murali – pjesme kistom”, projekt koji ima za cilj poticanje čitanja i razvoj čitateljskih kompetencija kod djece i mladih, samo je jedan od niza projekata u Pločama čija je idejna začetnica Božena Delaš, dramski i lutkarski pedagog. Božena Delaš iznimno je zanimljiva i svestrana osoba koja je Rijeku i sjeverni Jadran zamijenila južnim Jadranom i već sada ostavila značajan trag diljem Makarskoga primorja i u Pločama, za koje osjeća posebne simpatije.

image

Angažman Božene Delaš prepoznaju i roditelji osnovaca

Ante Šunjić

Zeleni dnevni boravak

“Zašto volim Ploče? Zato što me jako podsjećaju na Rijeku, meni djeluju kao mini Rijeka, luka, dizalice, more, ugljen, parkovi i prihvaćanje različitosti. Preseljenjem nisam mogla nastaviti posao koji sam prije radila kao glumica lutkar u Gradskom kazalištu lutaka, te kao vanjski predavač na fakultetu, ali se ipak nastavilo u nešto drugačijem obliku kao dramski i lutkarski pedagog, odnosno voditeljica brojnih edukacija i radionica za djecu i odrasle. Surađujem s Narodnom knjižnicom Ploče, vrtićima, školama, udrugama, Domom kulture, gradom Ploče”, kaže nam Božena i prisjeća se nekih od projekata u kojima je sudjelovala u proteklih nekoliko godina. Riječ je o vrlo različitim projektima, od dnevnih tematskih radionica, do višegodišnjih projekata koji imaju tendenciju rasta i širenja.

Npr. Festival boje Ploče-Zeleni dnevni boravak u kojem grad kao zajednički prostor žitelja dobiva zeleni dnevni boravak koji je nastao udruženim aktivnostima odgojno-obrazovnih ustanova okupljenih oko teme održivosti, umjetničkih intervencija i poruke od strane najmlađih stanovnika, s pozivom svim građanima da budu dio performansa na dan predstavljanja i postavljanja zelenog boravka.

image

Božena Delaš brzo se prilagodila pločanskoj svakodnevici

Ante Šunjić

Riječi u pokretu

Povodom Dana planeta zemlje, u pločanskom parku je postavljena Instalacija Ribe na suhom, sa Gradom Ploče i Ivankom Pažin. Poruka je bila da umjetnost recikliranja, koja nije samo kreativna nego i ima značajan potencijal za promicanje promjena na globalnoj razini, poznata kao “upcycling” ili “creative reuse”, podrazumijeva pretvaranje odbačenih i nepotrebnih materijala u nove vrijedne predmete ili umjetnička djela.

Grad kao pozornica za čitanje – Riječi u pokretu, lanjska je projektna radionica, u povodu Mjeseca hrvatske knjige, a bila je posvećena književnim prevoditeljicama i prevoditeljima. Kako se Božena Delaš već duže vrijeme bavi temom dalmatinskog psa, u Narodnoj knjžnici je, povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade 20. ožujka i Svjetskog dana lutkarstva 21. ožujka održana kreativna radionica za djecu “Ove ruke mogu sve”, u kojoj su dominirale crno-bijele boje.

image

U knjižnici se rađaju brojne zanimljive ideje

Ante Šunjić

“Promjenom, odnosno preseljenjem iz većeg grada u manje mjesto uočila sam, u segmentu edukacije, razlike i pogodnosti koje nude veći centri, i na neki način, ovdje djeca imaju nešto manje mogućnosti za stjecanjem znanja i sudjelovanje u raznim dramskim i kazališnim programima. S druge strane, upoznala sam divne suradnike, i ono što najčešće čujem, kada predložim nešto: “Ma nema problema, učinit ćemo!”Ta spremnost na rad, ulazak u nepoznati prostor, istraživanje, učenje novih stvari, je toliko potičuće i za mene velika nagrada i radost. Zamijetila sam i kod djece i kod učitelj ponekad malo nesigurnosti, straha od izazova ili kritičnosti prema vlastitom radu i kvaliteti istoga, koja proizlazi dijelom sindromom manjeg mjesta, skromnost koja je divna ljudska osobina, ali u kvaliteti rada ne poznaju se granice sela i grada!”, govori nam o motivaciji i dosadašnjim iskustvima Božena i dodaje:

image
Ante Šunjić

- Neki projekti su vidljivi, imaju rezultat u obliku filma, instalacije, likovnog uratka, međutim mene zanima proces rada, ne samo rezultat. Često se događaju mali, mikro procesi unutar bića, dobivaju se unutarnje borbe. Netko je pobijedio strah od javnog govora, netko je prvi put stao pred kameru, netko bez greške pročitao pjesmu, dijete je obojalo ribu, srednjoškolci su se prvi put susreli s recikliranjem. Te “nevidljive” promjene, intimne bitke vrijedne su uloženog truda - uvjerena je omiljena riječka Pločanka koju o novim projektima zapšitkuju i djeca i roditelji.

13. kolovoz 2024 11:18