StoryEditorOCM
NeretvaSAND ART FESTIVAL NA UŠĆU NERETVE

Osječanin Nikola Faller i ove godine grabljama i kolcima stvara umjetnička djela u pijesku: ‘Super mi je kad more nježno briše moj rad...‘

Piše Ante Šunjić
15. rujna 2023. - 15:34

Sand Art/umjetnost s pijeskom je kreativni spoj umjetničkog izričaja i prirode. Označava iscrtavanje prostornih crteža pomoću grablji ili kolaca te oblikovanje skulptura od pijeska.

Već treću godinu za redom ušće rijeke Neretve slikarsko je platno umjetnicima iz područja likovnih i vizualnih umjetnosti koji će svojim vještinama i talentom dodatno ukrasiti pješčane sprudove, ali samo na nekoliko sati jer će već prva plima izbrisati sav trud uložen u ukrašavanje. Ipak, kad kamera ovjekovječi ljepotu i veličinu crteža na pijesku koju će već prvi val početi brisati, ne možemo se oteti dojmu da je sav napor kreacije crteža vrijedio truda.

image
Ante Šunjić/

Glavni „krivac“ ovog festivala je Nikola Faller, Osječanin, umjetnički voditelj udruge Slama i akademski kipar, čiji crteži na pijesku, gledani iz zraka, ostavljaju bez daha. Upravo su snimke Nikolinih crteža obišle čitav svijet, od Europe, preko Kine, Japan New Zealanda, i zapele za oko i najvećim medijskim kućama koje su ih objavile promovirajući ljepotu sredine u kojoj živimo.

Nikola na raspolaganja ima najviše četiri sata, između dvije plime, da stvori umjetničko djelo i kako kaže, nije mu žao kada ono nestaje. „Ne smeta mi što moj umjetnički rad nestane, to mi je super, jer tako razvijam nevezivanje. I ljudski život na zemlji je privremen i prolazan i lijepo mi je kako more nježno briše moj rad. Tada znam da me sutra čeka novo platno! Problem mi je kada plima brzo dolazi i ne mogu završiti ili dronom snimiti rad“, govori nam Nikola.

image
Ante Šunjić/

Umjetnički počeci vezani su mu uz rodni Osijek, gdje je, kao pravi Slavonac, radio sa slamom. Tražio je motive u prirodi koja ga oduvijek privlači, a jedinstvenu lokaciju ušća Neretve smatra prekrasnom.

„Prije desetak godina sam bio na Zen Opuzen festivalu, gdje su me pozvali da izvedem skulpturu koja je plivala Neretvom i da je zapalim. Došao sam se okupati na ušće i otkrio ovu ljepotu i sprudove koji su tu svaki dan, za razliku od Osijeka. Počeo sam crtati, došla je podrška od Ministarstva kulture za Sand Art Neretva festival“, istaknuo je Nikola rekavši kako nema unaprijed zadani rad, nego samo osnovne smjernice koje kasnije razvija pomoću grablji, konopa i malih drvenih štapića koji su mu, uz dron, osnovni alat.

Priznaje kako ga privlači krug, prisutan u svim kulturama, koji ima i određenu dozu svetosti, npr. kružni prostor rozeta na crkvama. Zahvaljujući radovima na ušću Neretve, nedavno je pozvan u Francusku gdje je radio skulpture od pijeska, a iduća strana destinacija trebao bi mu biti Egipat. Nikola će idućih dana dobiti društvo jer stižu njegovi kolege umjetnici iz Zadra, Osijeka, Komina, Mostara i Dubrovnika.

image

Sand art festival na ušću Neretve

Ante Šunjić/

Festival na ušću Neretve se održava za vrijeme punog mjeseca jer tada oseka duže traje te je i vijek trajanja crteža duži nekoliko sati. Program se održava pod većinskim sponzorstvom Turističke zajednice grada Ploča, a u suradnji s opuzenskom udrugom St. Valerio. „Iako festival nije masovnog karaktera, crteži koji nastaju i traju nekoliko sati su unikatnog karaktera i ne mogu se više ponoviti.

Uz sve to rade se primitivnim alatima i jedino na kraju, pomoću drona, ljepota se širi cijelim svijetom i dobivamo fantastične povratne informacije. Zanimljivost je i u tome što se do pješčanih sprudova ne dolazi tako lako, treba gaziti kroz vodu i travu, pa taj napor daje dodatnu vrijednost radovima koji nastaju na ovom prelijepom i još uvijek nedovoljno otkrivenom području“, rekla je Maja Erak, predsjednica Turističke zajednice Ploča. Ostali sponzori festivala su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Ploče, Turistička zajednica grada Opuzena i grad Dubrovnik.

 

 

 

 

02. svibanj 2024 14:31