StoryEditorOCM
NeretvaBariša Ilić u akciji

Ornitolog-volonter prebrojava i prstenuje ptice delte Neretve. Pogledajte kako izgleda jedan dan u kampu Brkate sjenice

Piše Stanislav Soldo
13. listopada 2021. - 07:50
image
Barisa Ilic ornitolog volonter iz ornitoloskog drustva Brkata sjenica
Foto: Denis jerkovic/CROPIX
HANZA MEDIA
Svi u dolini Neretve jako dobro znaju što trebaju raditi ako vide ranjenu pticu ili ako im usred zime na dimnjak sleti roda. Odmah se zove Bariša Ilić, predsjednik ornitološkog društva Brkata sjenica, koji već dugi niz godina u Neretvi brine za dobrobit ptica ovoga kraja. Spasio je Bariša na desetke ptica, zaštićenih i nezaštićenih vrsta. Osim što ornitološko društvo zbrinjava ptice na terenu još provodi i čitav niz aktivnosti poput prebrojavanja i prstenovanja ptica u neretvanskoj močvari, koja je prebogata ptičjim svijetom, koji se široj javnosti otkriva.

image
Foto facebook:Brkata sjenica

Barišin rad prepoznala je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti točnije Zavod za ornitologiju čiji je stalni suradnik za čitavu Dalmaciju, poglavito otkako je sa skupinom entuzijasta u Metkoviću osnovao ornitološko društvo nazvavši ga Brkata sjenica.

image
Foto facebook:Brkata sjenica

Zašto baš naziv Brkata sjenica ?

- Odlučili smo se za takav naziv društva jer je brkata sjenica ptica naših trščaka, teško ju je za vidjeti. U priobalnome dijelu Hrvatske imamo je samo mi u Neretvi-rekao nam je Bariša u jednom od razgovora.

Promatranje i prstenovanje ptica nije nimalo lagan hobi. Ustaje se u ranu zoru i radi se do kasno navečer ovisno koje se ptice promatraju. Prioritet je istraživački rad na terenu, edukacija djece i mladih, zaštita ptičjih staništa te prebrojavanje i prstenovanje ptica. Prstenovanjem ptica dobiva putovnicu za dalje. Prsten sadrži ime države u kojoj se prstenuje i jedinstveni serijski broj, što je svojevrsni OIB ptice.

image
Foto facebook:Brkata sjenica

Upravo je prebrojavanje ptica najzahtjevnije a ujedno i najzanimljivije. A Bariša je u proteklih pet godina otkako prebrojava močvarice i grabljivice u Neretvi na teren izašao na stotine puta. U tom svom terenskom radu došao je do zanimljivih otkrića. Prvo veliko iznenađenje za njega bio je pelikan koji se u Neretvi pojavio nakon sedamdeset godina. Tu je i crvenonoga vlastelica koja se u Neretvi počela gnijezditi.

image
Foto facebook:Brkata sjenica

Glavni razlozi za nestanak ptičjih vrsta su nestanak njihovih prirodnih staništa. Zbog zarastanja dijela pješčanih plaža nedaleko od Ušća Neretve oni gube mjesta za gniježđenje.

U Neretvi je prisutan veliki napredak kada je ptičji svijet u pitanju. Ljudi se na različite načine informiraju o neretvanskoj ornitofauni a osim toga odlazi i populacija starih lovaca i dolaze mlade generacije lovaca koje su educirane i ima puno manje krivolova.

Zanimljiv dan u kampu

image
Foto facebook:Brkata sjenica

Bariša Ilić opisao je jedan zanimljiv dan u kampu Brkate sjenice.

Vrijeme nije baš obećavalo, kiša, poslije i bura, dilema da li širiti ili ne mreže u kampu Brkate sjenice. Ipak sam raširio mreže i nakon dva i pol sata vidim da je dan vrlo zanimljiv i po broju i vrstama ptica. Osim ptica koje prstenujem redovito našlo se tu i malo rjeđih vrsta kao Šljuka kokošica-Galinago galinago, Riđa štijoka -Porzana porzana, Prugasta trepteljka- Anthus trivialis, Crnoglavi batić- Saxicola torquata, Močvarna strnadica- Emberiza schoeniclus (intermedia mediteranska podvrsta). Još jedno ugodno jutro u prirodi-objavio je Ilić na facebook profilu Brkata sjenica

28. veljača 2024 06:35