StoryEditorOCM
NeretvaNovosti sa granice

Odgođen ETIAS: Državljani BIH će u Hrvatsku i dalje dolaziti besplatno

Piše Stanislav Soldo
18. prosinca 2022. - 11:27

Dugo najavljivan sustav za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU (ETIAS) priopćila je to Delegacija EU-a u BiH a prenose tamošnji mediji. Podsjetimo, stroži režim prilikom ulaska u RH državljana trećih zemalja trebao se primjenjivati na međunarodnim graničnim prijelazima. Riječ je o novim pravilima, (European Travel Information and Authorisation System-ETIAS), koji će služiti za putovanja u zonu Schengena, što bi državljane BIH prilikom ulaska u RH koštalo sedam EUR-a. Odobrenje ETIAS-a za ulazak u RH vrijedilo bi tri godine.

Međutim, odluka nije dobro primljena u susjedstvu pa su nakon najave da se neće primjenjivati od prvog dana Nove godine odahnuli mnogi posebno oni koji na hrvatskoj obali imaju vikendice i često prelaze granicu.

Iz Granične policije BiH su priopćili da će se u Republici Hrvatskoj primjenjivati važeće odredbe Zakona o schengenskim granicama, dok će se informacijski sustavi Europske unije (EES i ETIAS) početi primjenjivati od dana kada Europska komisija donese odluku o tome te da ulaskom Republike Hrvatske u schengenski prostor, neće biti promjena u vezi načina obavljanja granične kontrole.

18. travanj 2024 11:59