StoryEditorOCM
Neretvanije dobro

Neretvanski voćari u problemima: " Ako cijena nastavi padati prekidamo berbu mandarina"

Piše Stanislav Soldo
12. listopada 2022. - 12:00

Stanje na tržištu mandarina nije dobro. Zadovoljstvo proizvođača u dolini Neretve nažalost nije dugo potrajalo. Već 04. listopada bilježi se pad otkupne cijene na 3,80 kuna, zatim 07. listopada cijena je 3,50, da bi danas otkupna cijena iznosi 3,00 kune za I klasu i 1,70 kuna za II klasu mandarina.

image

Berba mandarina u Dolini Neretve

Ante Šunjić

- Tek dva tjedna berbe, proizvođači su mogli "naplatiti" svoj rad, a od danas jednostavno vraćaju uloženo. Sada više nema profitabilnosti, otkupna cijena je pala ispod cijene koštanja, a za gajbu mandarina koja teži 20 oko kilograma rijetko tko može dobiti 50 kuna-ističe Željko Bjeliš iz udruge Neretvanska mladež, koja okuplja i proizvođače mandarina, koji je o lošem stanju na tržištu mandarina obavijesti resornu ministricu poljoprivrede, Mariju Vučković ali i ostale relevantne državne institucije.

image

Željko Bjeliš

- Žalosno, sramotno i neodrživo. Ali, koga je briga? Priča ispričana već više puta i ponavlja se točno tempirana po datumu, uz odstupanje od dan-dva-rezolutan je Bjeliš koji naglašava da će ukupan urod mandarina definitivno biti manji od prognoziranog.

Za očekivati je bilo narednih deset do petnaest dana ozbiljne berbe i nakon toga stagniranje. Međutim, proizvođači razmišljaju o tome da jednostavno zaustave berbu, što bi u ovakvim uvjetima možda i bila najbolja reakcija-smatra Bjeliš.

Berbu i dalje prati suho i toplo vrijeme, kiše nas i dalje zaobilaze, tako da srednje i kasne sorte polako dozrijevaju prisilno. Berbu i dalje, ipak nešto manje izraženo, kao i dosadašnjih godina prati nepoštivanje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama (ZNTP) koji se odnosi na prijem robe na otkupu. Stoga pozivamo Aganciju za zaštitu tržišnog natjecanja u nenajavljeni nadzor provođenja ZNTP-a, posebno u dijelu koji se odnosi na prijem robe i izdavanje otkupnog bloka, zaključuje Željko Bjeliš u svom poriopćenju.

image
Ante Šunjić
19. travanj 2024 10:18