StoryEditorOCM
NeretvaVoćna muha prijeti

Neretvanske plantaže mandarina više neće čuvati sterilni kukci. Izraelci ih ne žele prodati Hrvatskoj

Piše Stanislav Soldo
18. siječnja 2023. - 08:12

Nakon što smo objavili informaciju o divljim deponijima trulih mandarina po neretvanskim poljima oglasila se Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež". iz koje pojašnjavaju da je problem puno veći i kompliciraniji, jer ove godine nadležne institucije, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ​nisu osigurali nabavku sterilnih kukaca za suzbijanje sredozemne voćne muhe. 

Podsjetimo, u poplavi različitih rješenja poput postavljanja žutih lovki kao iznimno učinkovita pojavila se biološka metoda poznatija kao " tehnika sterilnih kukaca" (SIT tehnika), koja je krenula iz Izraela a svoju primjenu je doživjela i u ostalim agrumarskim zemljama EU-a.

Riječ je o masovnom laboratorijskom uzgoju sterilnih mužjaka te njihovo ispuštanje u prirodu gdje su brojčano nadmoćnijih prema prirodnim mužjacima. Naime, u prirodno okruženje se pusti nekoliko milijuna sterilnih kukaca koje se pare sa divljim ženkama ali ne razvijaju potomstvo zbog steriliteta.

image

Ispuštanje sterilnih mužjaka

Rezultat ove metode sterilnih kukaca je da ženka sredozemne voćne muhe odlaže sterilna jaja iz kojih se ne razvijaju ličinke.

Sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata) karantenski je štetnik većeg broja kultura, a kod nas štete pravi na mandarinama. Naime, odrasla muha leže jaja u plod zrelih, žutih plodova, uzrokujući propadanje ploda s čime se bore domaći proizvođači. U početnom periodu, dok se mandarine beru u fazi tehnološke zrelosti, zaraza je minimalna ili je uopće nema. U periodu kada plod fiziološki dozre, zaraza je primjetnija, posebno u toplim jesenima,-pojašnjavaju.

Kako pojašnjava agronom, Željko Bjeliš, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nisu uspjeli osigurati daljnje provođenje suzbijanja ovog štetnika primjenom SIT tehnike, koja je posljednjih skoro 20 godina davala uspješne rezultate. Riječ je, pojasnili su, o biološkom načinu suzbijanja kojim se ispuštaju sterilni mužjaci u prirodu.

- Smatramo vrlo bitnim i potrebnim što prije razraditi i implementirati alternativne načine suzbijanja ovoga štetnika. To podrazumijeva snažno uključivanje Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a, jedinica lokalne i regionalne uprave te proizvođača, ističe Bjeliš. Kako bi se suzbila sredozemna voćna muha iz ove udruge naglašavaju da je nužna pravovremena i cjelovita berba mandarina u kojoj neće biti zaostalih plodova na plantažama.

- Iz rane prošlosti znamo, da u vrijeme dok je na snazi bila mjera povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciji, nije ostajalo neobrane mandarine, ili je to bilo minimalno", napominju dodavši da nikome od proizvođača nije u interesu ne obrati i ne prodati plodove. Kako bi to uspjeli potrebno je osigurati određene mjere, koje za cilj imaju cjelovitu i pravovremenu berbu.

Kao prvu mjeru spominju povlačenje s tržišta za slobodnu distribuciju za 20 posto količina, koje obično ostanu neubrane. Nadalje, smatraju da ovo voće treba uključiti u Program potpore za posebno osjetljive sektore i to njegovom preradom u sekundarne proizvode: sok, džem i sl. Također navode da posebnim programom potpore proizvođače treba animirati na provođenje kvalitetnijih mjera sanitacije, uključujući opremanje potrebnim oruđima i financijsku nadoknadu.

image

Sredozemna voćna muha najveći je štetnik u poljoprivredi

Nadalje, potrebno je na umu imati i prijedlog nove direktive EU o održivoj upotrebi pesticida, koja u jednoj varijanti pretpostavlja potpunu zabranu upotrebe pesticida u tzv. "posebnim područjima", a tu spada gotovo cijeli prostor doline Neretve.

- Svi mi proizvođači u dolini Neretve smo za očuvanje okoliša, održivost iznimno bogate flore i faune ovoga područja, što smo kroz sve ove godine i pokazali, ali moramo imati na umu i minimalnu dohodovnost i minimalne uvjete za opstojnost života ljudi na ovome području, ističu iz Neretvanske mladeži.

- Zašto je to tako i kakav je plan predviđen za područje doline Neretve, treba pitati sve one koji su za to zaduženi. Nebriga i nezainteresiranost nadležnih za rješavanje svih nagomilanih problema i dalje traje-rezolutan je Bjeliš.

03. svibanj 2024 16:55