StoryEditor
Neretvaprati se stanje

Obilne kiše napravile su svoje: povećao se vodostaj Neretve, na snazi su pripremne mjere za obranu od poplava

Piše Stanislav Soldo
5. prosinca 2021. - 08:53

Obilne kiše koje padaju ovih dana povećale su vodostaj Neretve, koji u Metkoviću iznosi oko 250 centimetara. Vodostaj Neretve se izravnao sa Malom rivom u Metkoviću pa su na snazi pripremne mjere obrane od poplava

image
Visok vodostaj Neretve

Kako doznajemo voda se iz hidroakumulacija na Neretvi uzvodno od Mostara kontrolirana ispušta što je iznimno važno za rast vodostaja u donjem Poneretvlju. Prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj Neretve na mjernom mjestu Dračevo-nizvodno nedaleko od graničnog prijelaza je oko 307 centimetara što je također značajan porast.

image
Visok vodostaj Neretve

S obzirom da je izgrađen nasip na desnoj strani grada Metkovića i da su u funkciji crpke koje prepumpavaju višak vode na desnoj strani Metkovića ne bi trebalo biti poplava. Osim toga, zatvorene su i sve ustave na Neretvi i lateralnim kanalima.

image
Visok vodostaj Neretve

Na mjernom mjestu u Opuzenu vodostaj Neretve je 186 centimetara te su na snazi pripremne mjere za obranu od poplava.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na visini vodostaja od 240 centimetara u gradu Metkoviću. Redovne mjere obrane od poplava idu na 300 centimetara, izvanredne na 360 centimetara dok se izvanredno stanje proglašava kod visine vodostaja od 380 centimetara i ono je bilo proglašeno upravo početkom prosinca 2010 godine za velikih poplava koje su pogodile ovo područje.

image
Visok vodostaj Neretve
27. siječanj 2022 21:10