StoryEditorOCM
NeretvaBadnji dan u Neretvi

Kuha se na bijelo ili na brudet ali svi se slažu u jednome: nema dobra bakalara bez ljutice paprike

Piše Stanislav Soldo
24. prosinca 2021. - 09:07

Nema Badnjeg dana bez bakalara. Sa ovom tvrdnjom slažu se i stari i mladi Neretvani, koji je u ove predblagdanske dane glavna preokupacija kako nabaviti „pravi“ bakalar. Ne sušenu skušu ili neku „krivotvorinu“. Različite su teorije o položaju peraja osušenoga bakalara, repa na slovo V, ali ipak pravome bakalaru koža se na trbuhu žuti, hrapava je i osuta nježnim šarama, tamnim pjegama i mrljicama.

- „Uši“ moraju biti okrenute prema glavi nikako prema repu-reći će stari znalac Pavo Jerković.

image
Kristijan i Pavo Jerković
 
HANZA MEDIA

U Neretvi se bakalar pripremao na brudet ili na crveno kako se to u narodu često kaže. Međutim, u Villa Neretvi koja svake godine organizira tradicionalne dane bakalara pripremaju ga i na bijelo.

Što to razlikuje neretvanski bakalar od ostalih bakalara koji se kuhaju diljem Dalmacije. To je ljuta paprika koju u dolini Neretve obožavaju i gotovo da i nema jela gdje je ne dodaju pa tako i u bakalar za Badnji dan.

- Mi Neretvani volimo ljuto i ljutu papriku stavljamo u bakalar premda se ne stavlja u izvornom receptu. Tako na neki način čuvamo i našu tradiciju-ističe Jerković koji pak naglašava da se posljednjih godina može nabaviti iznimno kvalitetan bakalar. To je nema sumnje vakum pakirani. Istina malo je skuplji ali je kvaliteta bez premca.

image
Kristijan Jerković kuha bakalar
HANZA MEDIA

Pravi sušeni bakalari na naše tržište dolaze sa obaveznim suhim žigom i sa istaknutim njegovim latinskim nazivom "Gadus morrhua", ako nema ovoga znaka znači da se ne radi o bakalaru već nekim njegovim srodnicima, koji sa nešto nižom cijenom preplavljuju hrvatsko tržište. Lažnjaci nemaju intenzivan miris kao orginalni bakalar, neki zaudaraju na plijesan i kada se kuhaju ne mogu upiti začine-reći će bolji poznavatelji ove delicije.

- Za dobro jelo od bakalara osnova je dobar sušeni bakalar uz naravno domaći češnjak i maslinovo ulje, koji daju poseban šug i slast-reći će Jerković.

Prije negoli se kuha bakalar se tri dana namače u vodi, netko ga istuče i batom da bude mekši jer što duže stoji u vodi bakalar je mekši i ukusniji. Zatim se bakalar očisti od kože i kostiju. Tu su i nezaobilazni domaći krumpir, peršin i češnjak, koji jelu daju poseban "šug“. Zanimljivo je d a se bakalar prilikom kuhanja ne miješa već se jednostavno protrese teća kako bi se sastojci sjedinili i ostali kompaktni.

image
HANZA MEDIA
05. svibanj 2024 11:42