StoryEditorOCM
NeretvaDvostruko slavlje u Rogotinu

Nedjeljka i Njegomir Dodig proslavili zlatni pir, a mladoženja i svoj 21. rođendan

Piše Ante Šunjić
4. ožujka 2024. - 07:32

Lijepa priča iz Rogotina, supružnici Dodig, Njegomir i Nedjeljka, rođena Markota, proslavili su hvalevrijedan jubilej, 50 godina zajedničkoga života, a onda i Njegomirov 21 "pravi" rođendan!

Kako to i priliči u ovakvim trenucima, okupila se obitelj, kumovi i prijatelji na zajedničkoj proslavi, a bila je to prilika da se napravi mala "rekapitulacija" prvih zajedničkih pet desetljeća. U dobroj atmosferi, uz kvalitetnu hranu, kolače i piće. Lijepe uspomene navirale su same od sebe, a mladi su imali što čuti. I naučiti.

image

Njegomir i Nedjeljka Dodig

Ante Šunjić

Njego i Neda, kako ih zna većina njihovih sumještana, odrasli su u Rogotinu, a sudbonosni susret dogodio se u kultnom restoranu "Teta Olga". Neda je ondje neko vrijeme kuhala, prije nego je otišla u pločanski "Azbest" u kojem je provela 15 godina. "Odmah sam vidio da je vrijedna, zgodna i pažljiva, privukla me od prvog trenutka i znao sam da je ona žena za mene. Sa prijateljima sam redovito dolazio u restoran i malo po malo joj se približavao. Moji napori na kraju su urodili plodom i bio sam sretan zbog toga", prepričava nam Njego kako je osvojio svoju životnu suputnicu. Ni Neda nije bila ravnodušna, ističe da je njen udvarač bio dobar, marljiv i zgodan čovjek. Laskalo joj je da je izabrao upravo nju. Danas, s dovoljne vremenske distance, potvrdit će da je Njego bio pravi izbor. Hodali su malo više od godinu dana, prije nego što su uplovili u bračnu luku. A bilo je to 24. veljače danas pomalo davne 1974. godine u crkvi Presvetoga Trojstva u Rogotinu. Vjenčao ih je tadašnji rogotinski župnik don Ante Jurić, a kumovi su bili Ante Šunjić – Tarzo i Nikola Barčot - Veli.

Njego je 13 godina stariji od svoje supruge, a zanimljivo je što je nakon obilježavanja 50 godina braka, proslavio 21 "pravi" rođendan. Na svijet je, naime, došao 29. veljače 1940. godine.

Dvoje supružnika u pet desetljeća bračnoga života prolazili su uglavnom sve što prolaze i drugi parovi. Bilo je lijepih i onih manje lijepih trenutaka, ali sve su prolazili zajedno, pružajući jedno drugome pomoć i potporu. Život u Neretvi nije bio nimalo lagan. Trebalo je svakodnevno naporno raditi, na "državnom poslu" i u poljoprivredi, te odgajati djecu.

image

Njegomir i Nedjeljka Dodig

Ante Šunjić

Njego je većinu radnog staža odradio u Luci Ploče,, u dva navrata, a jedno vrijeme bio je i na privremenom radu u Njemačkoj. Rogotinjani ga znaju kao vrsnog ribolovca, jednom je uhvatio gotovo 200 kilograma tešku ražu, kao i vrijednog poljoprivrednika, i sada je gotovo svakodnevno na polju. Zajedno sa Nedom, oboje su već odavno savladali vještine uzgoja kvalitetnog povrća i voća. Unatoč pritisku godina, a poljoprivreda je težak i zahtjevan posao, Njego ne misli stati.

Najveća vrijednost im je obitelj, imaju dvojicu sinova Jadranka i Dubravka i petero unučadi. Upravo im Doris, Nina, Duje, David i Melani unose posebnu radost u njihove umirovljeničke dane, a, uvjerili smo se, i unučad gaji posebne osjećaje prema djedu i baki. Pomažu im, koliko mogu, u svemu, a oni im zauzvrat prenose svoje znanje stjecano desetljećima.

Međusobno razumijevanje, povjerenje, potpora i spremnost na žrtvu kada to treba, naravno uz ljubav, "recept" je koji za dugogodišnji zajednički život, iz osobnog iskustva, nudi bračni par Dodig. Život ni brak nisu pravocrtne linije, pojavi se niz izazova koje treba rješavati. A zajedničko rješavanje problema samo je učvršćivalo njihov odnos. I nakon prigodne nedjeljne proslave Zlatnog pira, te skromnog rođendanskog slavlja, jer njih dvoje su iznad svega

 

27. travanj 2024 03:38