StoryEditorOCM
NeretvaRimska noć

Naronitanskim trgom prošetali August i Livia u pratnji legionara i gladijatora: "Zdravo, Cezare, pozdravljaju te oni koji će umrijeti"

Piše Stanislav Soldo
28. srpnja 2023. - 22:41

Dašak drevnoga Rima osjećao se na svakom koraku u Vidu, na tradicionalnoj Rimskoj noći, koju je organizirala Turistička zajednica grada Metkovića u suradnji sa Gradom Metkovićem i Arheološkim muzejem Narona. Muzej Narone prihvatio je tako brojne Neretvane i njihove goste, koji su na jednu noć oživjeli antičku Naronu.

Tema ovogodišnje manifestacije pod nazivom Zviježđa upoznala su posjetitelje sa mitologijom. Znatiželjnici su tako iz predavanja arheologinje Ivane Ožanić Roguljić saznali da su sva zviježđa inspirirana pričama. Upoznali su se s nekoliko najpoznatijih a teta pričalica je u dječjem kutku ispričati mit o Jazonu i Argonautima.

image

Antonija Gospić puhačica stakla

Na likovnoj radionici kao i svake godine najmlađi su pustili mašti i kreativnost na volju. Dioklecijanova legija je pokazivala vojne vještine, atraktivan glazbeno scenski nastup s vatrom skupine Mad sun rises by Vodorige.

Pozornost je plijenila staklopuhačica Antonija Gospić iz Muzeja antičkog stakla koja je prezentirala umijeće stvaranja staklenih perli.

Djeca ali i odrasli su se okupili oko Antonije koja je poznata po svom nakitu od stakla i žice. Topljenje staklenih štapića u bojama na plameniku od kojih nastaju najrazličitiji oblici i boje oduševilo je okupljene.

Za puhati staklo treba mirna ruka i puno strpljenja. Ipak, zanimljivo je da se sve radilo o recikliranog stakla pa i kada neka kuglica pukne nema štete jer se i to staklo ponovno zagrijava i puše pretvarajući se u ukrasne perlice.

Na naronitanskom trgu ovom je prilikom prikazan svakodnevan život koji se odvijao u ovom antičkom gradu. Na roštilju su se okretale rimske kobasice dok su se malo dalje žongleri igrali vatrom. Djeca su se vrtila na vrtuljku iz rimskog doba. U frizerskom kutku djevojke su uređivale kosu u stilu rimljanki, plele su pletenice baš kako se to nekada davno radilo.

U plesno – glazbenom programu, plasačice su izvodile ples sa vatrom. Naronitanskim trgom se prošetao car August skupa sa svojom suprugom Liviom, dok su rimske legije izvele dio borbenih vještina na veliko zadovoljstvo okupljene publike.

"Zdravo, Cezare, pozdravljaju te oni koji će umrijeti!" jedna je od najpoznatijih latinskih uzrečica koja se orila Naronitanskim trgom u Vidu.

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

image

Rimska noć u Naroni

06. svibanj 2024 16:58