StoryEditorOCM
NeretvaLJUBAV NA NERETVI|

FOTO: Nakon štita kneza Domagoja, Josip je osigurao još jednu pobjedu - zaprosio je svoju Miu!

Piše Ante Šunjić
31. kolovoza 2021. - 20:04

Dosadašnji Maratoni lađa ispisali su brojne lijepe priče, ali definitivno najljepša, i to ljubavna, dogodila se nakon završetka ovogodišnjega neretvanskog spektakla na obali u Pločama. Nakon iscrpljujuće vožnje i veličanstvene pobjede na Maratonu lađu, umorni i zaljubljeni stablinski šampion Josip Uršić ostvario je još veću pobjedu. Zaprosio je dugogodišnju djevojku Miu Kapović i dobio potvrdan odgovor! Njegovoj sreći nije bilo kraja.

image
Josip i Mia bolji život potražiti ć u austriji
Ante Šunjić

Dodatni motiv ekipi

-Neopisivo. Sve se posložilo na najbolji mogući način. Najprije utrka za pamćenje i velika pobjeda. Puno smo uložili u ovogodišnji Maraton. Jako mnogo treninga, suhih i u lađi, i svi su znali da idemo na prvo mjesto. A znate kakvi su ljudi, priznaje se samo prvo mjesto, što smo i ostvarili. A da sreća bude potpuna pobrinula se Mia. Zaprosio bih ja nju i da nismo pobijedili, ali ovako je ispalo savršeno. Za moje namjere znali su dečki iz lađe. Plan sam im priopćio oko mjesec dana prije utrke, a oni su mi odgovorili kako sada moraju zapeti još jače i pronaći zadnji atom snage da prvi stignemo na cilj. Naša ljubav bila im je dodatni motiv za pobjedu. Mia, naravno, ništa o tome nije znala - prisjeća se Josip tih trenutaka dok nam pokazuje izranjene ruke na kojima se još vide tragovi ogromnih napora kojima je bio izložen, kao i ostatak ekipe.

image
Josip i Mia bolji život potražiti ć u austriji
Ante Šunjić

- Nakon što smo prvi uplovili u cilj u Pločama, momci su slavili, a ja sam krenuo po još jednu pobjedu. Prsten je bio u autu. U svoj toj gužvi i uzavrelim emocijama, nisam odmah uspio pronaći ključ od auta. No, ipak sam uspio. Onda je trebalo zamoliti voditelja manifestacije da mi pomogne među mnoštvom ljudi pronaći Miu. Nisam znao da joj je tetki mobitel upao u more dok su nas dočekivale, pa su se tako, silom prilika, našle u mojoj blizini. I onda je uslijedio njen pristanak. Ne može bolje! -kaže Josip.

Potekle su suze

A njegove dojmove potvrđuje i Mia, djevojka iz Makarske, koja je uz obale Neretve strepjela za svoga dragoga i cijelu ekipu Stabline. - To je bilo nešto najljepše što mi se dogodilo u životu! Nije mi bilo ni na kraj pameti što me čeka. Navijala sam i brinula se kako će završiti. A onda šok. Puno toga se uopće ne sjećam. Sve su događalo kao u nekom transu. Nisam sigurna jesam li mu odgovorila ili samo potvrdno klimnula glavom. Satima nakon toga predivnog događaja, tresla sam se i sve ponovno proživljavala. Potekle su i suze, moje i mojih prijateljica. Nikada neću zaboraviti taj dan - prisjeća se Mia. A Mia i Josip zajedno su četiri i pol godine.

image
Josip Uršić i Mia Kapović ispred crkve u Stablini
Ante Šunjić

Upoznali su se u Makarskoj kada je Josip posjetio svoju prijateljicu iz djetinjstva koja sada živi u tome gradu. - Bila je to ljubav na prvi pogled s moje strane. Nisam bio siguran da je to bilo obostrano. Ali, navikao sam na borbu - kroz šalu će Josip, a Mia ga demantira i kaže da joj se odmah svidio. Kao i u brojnim drugim vezama, tijekom priprema za Maraton dolazilo je do malih trzavica. Svakodnevni i višesatni treninzi, pa poslije toga analize, što prakticiraju sve ozbiljnije ekipe s najvišim ambicijama, zakidaju djevojke i supruge lađara koje se nerijetko ljute zbog toga. Izuzetak nisu bili ni junaci naše priče, ali sada je sve to iza njih. A koliko Josip voli Miu i lađu, svjedoči i činjenica da je dvije godine živio u Makarskoj iz koje je redovito dolazio na treninge u Stablinu, za koju vozi već četiri godine i osvaja medalje. Počeo je voziti već sa 16 godina, jednu godinu za Južnjak, a onda tri za Peračko Blato.

image
Josip i Mia uveličali su pobjedu Stabline na Martonu lađa
Ante Šunjić
Odlaze u Austriju

Na žalost, Mia i Josip dijele sudbinu brojnih mladića i djevojaka koji su u potrazi za boljim životnim uvjetima napustili Hrvatsku. Mia već tri godine radi u frizerskom salonu Marilyn u Makarskoj, a Josip je vozač u DPD-a. Za manje od dva tjedna napuštaju Hrvatsku i odlaze u Austriju. Josip je već pronašao posao, a nada se da će i Mia. To ujedno znači da iduće godine neće moći sudjelovati u pokušaju osvajanja štita kneza Domagoja u trajno vlasništvo, što će se dogoditi u slučaju treće uzastopne pobjede, ali će biti uz svoje dečke i možda nastupiti na brzinskim utrkama u Opuzenu.

26. travanj 2024 06:32