StoryEditorOCM
NeretvaHrvatska kalifornija

Na području Luka godinama haraju "divlje" krave, sada su stigla i "divlja" odlagališta komunalnog otpada

Piše Stanislav Soldo
13. listopada 2023. - 08:00

Hrvatska Kalifornija postaje mjesto za ilegalno odlaganje otpada- stoji u dramatičnom apelu upućenom našoj redakciji. Riječ je o lokalitetu "Luke" (k.o. Opuzen), području razgraničenja između općine Kula Norinska i grada Opuzena, koje se do sada spominjalo uglavnom u kontekstu nezbrinuto stoke koja godinama unazad pravi ogromne štete na nasadima svih voćarskih i povrtlarskih kultura. Uz "divlje" krave Luke su sada postale i divlje odlagalište komunalnog otpada. Na spomenutom lokalitetu, godinama unatrag lokalno stanovništvo ilegalno deponira razne vrste otpada, time čineći jednaku, a ako ne i goru štetu sebi samima u odnosu na ono što njima istima radi prethodno spomenuta i nezbrinuta stoka, kaže naš čitatelj.

- Od svega toga, najzanimljiviji je način na koji "pilatovski" od svega ruke peru predstavnici grada Opuzena i općine Kula Norinska, prebacujući lopticu zvana ingerencija (nadležnost) godinama unazad jedni drugima, na štetu svih nas, a posebno na štetu neretvanskih brendova mandarina poznatih diljem Europe i svijeta, apelira čitatelj na nadležne institucije.

Pa evo kako bi se oni nastavili (ne)miješati ili (ne)raditi svoj posao, čak smo im slobodni predložiti kako su isti problemi rješiti i to u vrlo kratkom periodu. Konkretno, potrebno je samo da se na ulazima/izlazima na lokalitetu "Luke" postavi par viših stupova s video kamerama koje bi se solarno napajale, a praktički bi čitav prostor bio pokriven video nadzorom. Time bi se stvorile i zakonske pretpostavke, a počinitelji ovakvih (ne)djela uz pomoć komunalnih redara i policije mogli bi biti pravovremeno i pravovaljano sankcionirani.

U svakom slučaju puno je manja finacijska stavka, a koja se može i zajednički nastupom predstavnika vlasti sa obje strane "granice" riješiti, od konstantnog odvoženja tog istog otpada, nekontoliranog spaljivanja na otvorenom prostoru itd.

Kako "obično" lokalno stanovništvo sada ne bi slušalo teze odnosno političke floskule o financijskim planovima, planovima javnih nabavki, rebalansu, prostornom planiranju itd., ovim putem ih pozivamo da se napokon počnu miješati u svoj posao na dobrobit svih Neretvanki i Neretvana koji su ih demokratskim putem izabrali.

Budući da je dolina Neretve uistinu Hrvatska Kalifornija, a njezini citrusi svjetski poznati i zaštićeni brend, neprimjereno je da se na području Luke vide slike odbačenog komunalnog otpada.

01. svibanj 2024 12:17