StoryEditorOCM
NeretvaMINISTROVA JE ZADNJA |

Na Lovornik će se ipak dovoziti otpad s područja drugih jedinica lokalne samouprave?

Piše Ante Šunjić
6. prosinca 2020. - 09:15
Tema odlagališta otpada Lovornik u Baćini, opet se vraća na dnevni red, protivno očekivanjima ovdašnje javnosti i nakon burnih događaja iz polovice prošle godine kada su se građani i udruge usprotivili dovoženju otpada iz Dubrovnika i Metkovića, za što su prozivani pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević i resorni ministar, Tomislav Ćorić inače Pločanin. Podsjetimo, Gradsko vijeće se jasno i jednoglasno očitovalo o protivljenju dovoženja otpada u Baćinu s područja drugih jedinica lokalne samouprave.

Do sada nije dolazio tuđi otpad

HDZ-ov vijećnik Krešimir Vejić postavio je vijećničko pitanje oko situacije s Lovornikom, „prolaznog vremena“ vezanog za rokove sanacije, a zanimalo ga je i koliko je točna informacija da će neke jedinice lokalne samouprave odlagati svoj otpad u Baćini. „Grad Ploče je podnio zahtjev za ishođenje građevinske dozvole te istu očekujemo do kraja godine, kada se sukladno Zakonu o javnoj nabavi može raspisati natječaj za početak izvođenja radova na sanaciji. Dok se na komunalnom odlagalištu Lovornik ne izvedu svi potrebni radovi na sanaciji, za koje se mora ishoditi uporabna dozvola, i dok kao takvo predstavlja ugrozu za okoliš, ne može biti govora o prihvaćanju bilo kakvih količina komunalnog otpada s područja drugih jedinica lokalne samouprave. Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, ministar donosi Odluku sukladno Dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada kojom propisuje obvezu osobe koja upravlja odlagalištem da preuzima određeni miješani komunalni otpad iz drugih jedinica lokalne samuoprave“, odgovorio je Krstičević, citirajući iz Dinamike: „Odlagalište otpada Lovornik je u procesu sanacije te će po završetku iste ispunjavati kriterije za nastavak rada. Nakon sanacije predmetnog odlagališta predlaže se odlaganje otpada do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom.

Odlagalište od 1970.

Iz razloga što će po završetku sanacije ispunjavati sve promatrane kriterije te imati dovoljan kapacitet, predmetno odlagalište je u stanju prihvaćati otpad s odlagališta koja se zatvaraju“. Krstičević je zaključio kako do sada na Lovornik „nisu zaprimljene nikakve dodatne količine komunalnog otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave iz Dubrovačko-neretvanske županije, izuzev općina Slivno-Ravno i Gradac, koji su već dugi niz godina pod ugovorom. Vejić je istaknuo kako ga odgovor gradonačelnika zabrinjava. „U nekoliko navrata smo na Gradskome vijeću imali rasprave o Lovorniku i prijemu otpada s područja drugih jedinica lokalne samouprave, pa me ovaj odgovor gdje se gradonačelnik poziva na Dinamiku prilično zabrinjava“, rekao je HDZ-ov vijećnik poručivši kako bi gradonačelnik, Vijeće i gradske službe trebale još jednom ponoviti jasan stav o protivljenju dovoženja otpada s drugih područja na Lovornik. Inače, Lovornik se koristi za odlaganje otpada od 1970. godine. Lokaciju odlagališta čine dvije spojene vrtače na dnu kojih se nalazi crvenica. Pravna osoba koja upravlja odlagalištem je tvrtka Komunalno održavanje d.o.o. Ukupna površina odlagališta iznosi 3,6 hektara.
26. travanj 2024 08:24